CCI
0

Negativna ocjena vlastima Bosansko-podrinjskog kantona

SRNA
Centri civilnih inicijativa /CCI/ negativno su ocijenili rad Vlade i Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona u Federaciji BiH /FBiH/ u prošloj godini.

"CCI je došao do zaključka da se moglo raditi i bolje, a ova ocjena je utemeljena na pokazateljima o ispunjenju programa rada", rekao je novinarima Muris Bulić,konsultatnt za monitoring Centra civilnih inicijativa.

Prema riječima  Bulića,  Vlada je ispunila 61 odsto planiranih aktivnosti, a još manje je radila Skupština sa svega 55 odsto od planiranog.

"Loši pokazatelji su slab životni standard, nepostojanje socijalnih programa i to što u Bosansko-podrinjskom kantonu ne postoje ključni razvojni dokumenti i strategije zapošljavanja.  Dobri potezi Vlade i Skupštine su što se  ušlo  u modernizaciju zdravstvenih kapaciteta na području kantona,  kreirani su  programi za mlade.Osim toga ovaj kanton je među rijetkim u kojem nije bilo gubitka radnih mjesta u posljednjih godinu dana",  naglasio je  Bulić.

On je pojasnio da je Bosansko-podrinjski kanton finansijski zavisan od države i Federacije BiH i teško ga je uporediti sa ostalim kantonima.

Što se tiče obima rada i ispunjenja planiranih aktivnosti, Skupština je utrostručila broj sjednica, program rada ima i veći obim u odnosu na ranije godine.

Bulić dodaje da je učinak poslanika nesrazmjeran sa njihovim primanjima.
"Vrijeme je da se i u ovom kantonu razluči ko angažovano radi u obavljanju javne funkcije, a ko se provlači i ko je zalutao u ovu profesiju",  istakao je Bulić.