SBB BiH
0

"Neformiranje državne vlasti ugrožava ekonomsku situaciju u BiH"

FENA
Savez za bolju budućnost BiH pozvao je "izborne pobjednike da pokažu odgovornost, svoje netrpeljivosti i sujete ostave po strani, te hitno formiraju državnu vladu".

Informacija da je međunarodna agencija za ocjenu državnog kreditnog rejtinga Modys snizila izglede u sklopu ocjene kreditnog rejtinga BiH zbog političkih zastoja i odgađanja ekonomskih i ustavnih reformi, te povećanje broja nezaposlenih građana Bosne i Hercegovine, glavni su pokazatelji u kakvoj se ekonomskoj situaciji nalazi država BiH, saopćeno je danas iz SBBBiH.

"Očito je neaktivnost izbornih pobjednika na formiranju državne vlasti direktno ugrozila ekonomsku situaciju u BiH", navode iz ove stranke.

SBB BiH dodaje da bi smanjenje ocjene kreditnog rejtinga značilo povećanje kamatnih stopa za sredstva u komercijalnim bankama, što bi dodatno ugrozilo likvidnost bosanskohercegovačkih firmi i povećalo broj radnika koji svakodnevno ostaju bez posla.

Također, prognozirano smanjenje kreditnog rejtinga znači da nijedan ozbiljan strani investitor neće ni pomišljati da ulaže u BiH, te će takav scenario sigurno dovesti do kolapsa posrnule i nekonkurentne bh. ekonomije, saopćeno je iz Pres-centra SBB BiH.