BiH
0

Neformalno obrazovanje na Balkanu - koliko služi pri zapošljavanju?

FENA
Prva regionalna konferencija posvećena temi "Neformalno obrazovanje na Balkanu", koja je otvorena danas u Sarajevu, okupila je više od 50 učesnika iz šest zemalja regiona. Kursevi, seminari i volonterski rad nisu mnogo cijenjeni u BiH, što našu državu unazađuje u odnosu na druge zemlje iz regiona.

U dvodnevnom radu ovog skupa učestvuju predstavnici Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH, predstavnici nevladinih organizacija i vlasti te eksperti iz obrazovanja.

Osnovni je cilj potaknuti regionalnu saradnju u neformalnom obrazovanju, predstaviti dobre prakse iz zemalja regije, drugih zemalja i EU, razmijeniti informacije te podstaći stvaranje novih regionalnih projekata.

Predstavnica Centra za promociju civilnog društva Aida Daguda ocijenila je kako Bosna i Hercegovina mnogo zaostaje u neformalnom obrazovanju u odnosu na zemlje regije. Treba imati u vidu i činjenicu da je u našoj zemlji i formalno obrazovanje još na niskom nivou organizacije.

Ona ističe da se neformalno obrazovanje u BiH realizira u uskom krugu, uglavnom, nevladinih organizacija bez ikakve sistematizacije. Jedini način da se to stanje poboljša jeste uspostavljanje zajedničke platforme koju bi organizirale nevladine organizacije, institucije vlasti te akademska zajednica.

Susjedne Slovenija i Hrvatska ocijenjene su zemljama s najboljim primjerima neformalnog obrazovanja.

Predstavnik Centra za informiranje, saradnju i razvoj nevladinih organizacija iz Slovenije Jože Gornik tako navodi kako u ovoj zemlji postoji knjižica u koju pojedinac od 14. godine života upisuje sve vidove neformalnog obrazovanja kroz koje je prošao – različite kurseve, seminare, projekte ili volontiranja. Knjižica koju je priznao i Ured za omladinu Ministarstva za školstvo tako služi kao referenca prilikom zapošljavanja.

Slična situacija je i u Hrvatskoj, navodi predstavnica organizacije SMART Gordana Forčić, u kojoj postoji takozvana "volonterska knjižica". Ona još nije ozvaničena niti ju je priznalo resorno ministarstvo, ali sve vrste edukacije zabilježene u knjižici dobijaju na vrijednosti kod poslodavaca na tržištu rada.

Organizator konferencije, čiji će rad biti završen definiranim zaključcima, jeste Centar za promociju civilnog društva iz Sarajeva.