Intervju
0

Neformalna grupa građana: Pripremamo se za septembar

Sarajevo-x.com
Neformalna grupa građana i dalje ostaje neformalna i neće se registrirati u neko zvanično udruženje, kažu njihovi predstavnici koji i dalje ne žele da se otkrivaju javnosti. Poenta nije u stvaranju rukovodstva nego u mijenajnju svijesti koja bi vlasti koje su ogrezle u neodgovornosti i bahatosti, primorali da rade. Na kraju, od nas su dobili glasove, kažu predstavnici ove grupe u intervjuu za naš portal i najavljuju nove proteste.

Razgovarao: Asim Bešlija

Nakon niza subotnjih protesta, neformalni građani su se umirili. Zbog čega? Jeste li se umorili ili ste shvatili da vaši protesti nemaju nikakvog smisla?

Pojednostavljeno rečeno, u našem društvu postoje dvije kategorije stanovništva - ona koja je iskazivala svoje nezadovoljstvo (ne)radom predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, i bila stalna na protestima, i ona koja iz različitih razloga nije željela da im prisustvuje, pasivno posmatrajući sva dešavanja. Druga kategorija nije prepoznala sve vrijednosti i pozitivnu energiju koju je sobom nosila prva kategorija. Većinu je predstavljala populacija koja je naučena da "šuti i trpi“, pa i danas, kad su im životi ugroženi, kad nam je svima sudbina u rukama pojedinih maloljetničkih delinkvenata, oni ne znaju prepoznati način kako da se odbrane od sveprisutnog zla. Međutim, iako su protesti trajali više od dva mjeseca, nismo uspjeli da probudimo svijest kod dijela sugrađana, nismo uspjeli da ih ubijedimo da su protesti oblik demokratskog načina izražavanja i negodovanja. Dakle, daleko od toga da smo se umorili. Prije bi se moglo reći da je nastupila faza pregrupisanja, kako bismo na efikasniji način nastavili sa aktivnostima. Mi smo i dalje tu, pripremamo se i garantujemo da ćemo se još čuti, i to vrlo snažno.

Jeste li primjetili ikakav pomak kada je u pitanju rad vlasti, a zahvaljujući vašem javnom pritisku?

Ono što je evidentno je da je broj krivičnih i prekršajnih djela maloljetnih delinkvenata, ali, zašto ne reći - i broj krivičnih djela i punoljetnih prestupnika, kako na području Kantona Sarajevo, tako i na području FBiH, bitno smanjen, gotovo prepolovljen. Ta činjenica jasno govori da su kriminalci djelovali sasvim neometano, po principu "ne možete nam ništa“, a da je, u to vrijeme preko noći skrojen i usvojen Zakon o dopunama zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira u KS kojim se ograničava kretanje maloljetnika od 23 do 05 sati bez nadzora roditelja, samo paravan na nemoć dijela organa izvršne vlasti, prije svih - tužilaštava, a i sudova.

Pomak, ali nedovoljan, je bio i u donošenju (tzv. Kešinog) Akcionog plana, odnosno, Plana za implementaciju strategije protiv maloljetničke delinkvencije, koji je na sjednici Skupština Kantona Sarajevo usvojila tek 24. aprila, dakle - dva i po mjeseca od nastanka protesta i javno objavljenih naših zahtjeva.

Međutim, ono što je zaista potrebno je da se strategije, planovi i zaključci sa papira prenesu u stvarni život. Na primjer, policija uradi dobar posao, ali je ne prati tužilaštvo, odnosno nezadovoljavajuće je dalje procesuiranje i odmjeravanje kazne. Također, namjera Vlade KS je, da u saradnji sa ministarstvom pravde FBiH, finansijski podrži dogradnju dijela vaspitno-popravne ustanove Hum u Sarajevu, ali tek kad se formira upravljačka struktura u toj ustanovi?

Mi ćemo i dalje intenzivno pratiti implementaciju plana, imajući u vidu odluku Skupštine da će za provedbu plana biti osigurano 2,64 miliona KM, od čega 1 milion za prijem policijskih službenika.

Čini mi se da mnogim ljudima nije bilo jasno zbog čega vi uopšte protestujete i šta hoćete, ili šta mislite da možete postići stajanjem ispred Katedrale, nošenjem transparenata i zviždanjem. Nakon kratkog vremena, da malo osvježimo pamćenje, pa da se podsjetimo koji su glavni razlozi vašeg bunta?

Glavni razlog pokretanja građanskih protesta je pozivanje na odgovornost, odnosno, skretanje pažnje na neodgovornost svih onih činilaca izvršne i zakonodavne vlasti, zbog kojih je na našim ulicama pojačano prisustvo kriminaliteta, pljački i ubistava. Razlog je strah za sopstvene živote, živote naše djece, strah za sigurnost svih nas. Mislimo da je konačno došlo vrijeme da se odgovorni prozovu i kazne za katastrofalno stanje našeg društva, za sav kriminal na ulicama, nerad administracije. Našim zahtjevima smo fokusirali odgovornost prema građanima, prema glasačkom tijelu koji je i izabrao prozvane, ali i koji može da ih smijeni. Niko nije nezamjenjiv!

Iako su se mnogi građani tokom protesta pojavljivali u medijima, glavni organizatori su se nekako krili sa svojim imenom i prezimenom. Je li vas to ipak bilo strah neke vrste odgovornosti, pogotovo nakon što se desilo kamenovanje zgrade Kantona Sarajevo?

U naše ime su istupali oni koji su u tom trenutku mogli i bili spremni da nas predstave, pri čemu su pokazali visok nivo hrabrosti i građanske svijesti. Nemojmo zaboraviti snagu prijetnji koju je pokazao, još uvijek aktuelni premijer Silajdžić, obraćajući se građanima neposredno nakon incidenta ispred zgrade Vlade KS, nemojmo zaboraviti ni sve druge prijetnje, što otkazima, što nekim drugim represalijama, svim onim za koje se sumnjalo da učestvuju u protestima. Jedan naš sugrađanin, aktivni učesnik protesta, je čak i dobio otkaz iz jedne kantonalne ustanove. Vlasti u Sarajevu su se prema učesnicima protesta ponašali kao prema najvećim državnim neprijateljima, tako da je privremeno prikrivanje identiteta bilo opravdano, iako mislimo da je MUP imao sve podatke o nama. No, mi se nismo nikada krili. I zašto bismo, mi smo samo htjeli da prestanu ubistva, mi smo samo htjeli da smijenimo odgovorne.

Ako bi govorili o nečemu što je omasovljenje ili širenje građanske svijesti o potrebama promjene u našem društvu, kako bismo mogli prikazati ono koliko ste vi uspjeli razdrmati spavače i građanski ih aktivirati?

Vrlo bi teško bilo na neki mjerljiv način prikazati naš uspjeh. Možda se on najbolje ogleda u sve učestalijim protestima poslije onih koje su organizovali "građani/građanke“, možda u tome što smo donekle uspjeli razbiti strah od stajanja na ulici i izvikivanja parola. Ono što treba shvatiti je da je samo ovo početak jednog demokratskog procesa koji je pred nama.

Koliko ova neformalna grupa broji ljudi i koji su vam osnovni principi djelovanja, pogotovo neka strategija za to šta i kako dalje u narednom periodu?

Grupa trenutno okuplja oko 150 aktivista, koji redovno sudjeluju u svim oblicima komunikacije i planiranja djelovanja. Međutim, mislimo da imamo bar još toliko simpatizera koji se s vremena na vrijeme uključe nekim komentarom ili prijedlogom, koji je uvijek dobrodošao jer nama nije cilj da imamo bilo kakav "ekskluzivitet“ niti nad protestima, niti nad građanskim inicijativama. Naš cilj je da što više građana/građanki ove zemlje, ne samo Sarajeva ili Tuzle ili Banja Luke, preuzme inicijativu i monitoring nad svim nivoima vlasti, nametne im odgovornost za dešavanja u društvu, i da svi napokon budemo svjesni da neodgovorni nosioci izvršne i zakonodavne vlasti mogu održati svoje pozicije samo ako im to omoguće pasivni i neodgovorni građani/građanke.

Kakve aktivnosti provodite ovih dana? Na vašoj stranici protest.ba i nema mnogo toga, i čini se da uz forumsko djelovanje, nema vas puno. Je li pripremate nešto novo?

Pripremamo se za septembar, jer mislimo da treba građane/građanke podsjetiti na sve ono što su im vlasti obećavale, a nisu ispunile. Naravno, sigurnosna pitanja više nisu, a i ne mogu biti, jedini razlog našeg djelovanja. U proteklom periodu smo svi bili svjedoci porasta ekonomskog kriminala u koji su umiješani predstavnici najviših organa vlasti, što također nemamo namjeru tolerisati, i pokušat ćemo animirati što veći broj građana/građanki da nam se pridruže kako bismo zaustavili bahato i nekontrolisano trošenje javnog, odnosno našeg novca. Pripremamo obimne materijale o njihovim kriminalnim radnjama, o njihovim lažima i obmanama, prevarama, pljačkama nas, svih građana/građanki BiH, i nadamo se da će se naša zajednica konačno probuditi i shvatiti da sjedenjem ispred TV ekrana i psovanjem političara kojim su nezadovoljni, sa distance neće promijeniti ništa.

Uskoro ćemo pokrenuti i vlastiti web portal na kojem će se moći naći razne informacije, video klipovi, audio zapisi, te različiti dokumenti, a prije toga spremni smo za objavljivanje ankete, kojom ćemo dobiti više saznanja o raspoloženju i spremnosti zajednice da doprinese razvoju demokratije na našim prostorima.

Kantonalne vlasti su vas optužile da ste zapravo politički manipulirani odnosno da ste produžena ruke politike koja inače savršeno stanje na području glavnog grada BiH želi prikazati lošim. Kako sad sa distance, gledate na ove poprilično teške kvalifikacije?

Optužbe upućene putem medija, a naročito plaćeni oglas objavljen u novinama od strane Vlade KS, pokazale su političku nezrelost, nestručnost i nerazumijevanje kantonalnih vlasti za opravdani građanski bunt, ali i strah. Na određeni način, to je bila panična reakcija vlasti jer im nije u prvi mah bilo jasno ko se drznuo da protestuje. Oni se nisu potrudili da prepoznaju razlog zbog čega neko protestvuje, već su pitali ko protestvuje. Vladajućoj oligarhiji je bilo nepojmljivo da ih neko poziva na odgovornost i traži njihovu smjenu. Oni nisu shvatili da postoje građani/građanke koji ne zavise od njihovih grantova, donacija, ili tendera, te da će takvi građani/građanke od sada stalno pratiti njihov svaki korak, za sve ono što rade, odnosno - ono što ne rade!

Šta vi, da budemo vrlo konkretni, zamjerate kantonalnim vlastima u Sarajevu a posebno gradonačelnici Semihi Borovac koja ionako nema puno ovlaštenja da uradi bilo šta? Šta smatrate da treba promijeniti i na koji način?

Ukratko rečeno, gradskoj i kantonalnoj vlasti zamjeramo otuđenje od građana, podcjenjivački odnos prema nama, nedovoljnu angažiranost na formiranju, donošenju i implementaciji zakonskih normativa koji reguliraju potpunu i ravnopravnu sigurnost svih nas, ali i neefikasnu i prekomjernu potrošnju budžetskih sredstava, nedostatak transparentnosti u finansijskim izvještajima, nedovoljnu stručnost u organima uprave, nedostatak morala, da nabrojimo samo neke.

Gradonačelnica Sarajeva ima dovoljno ovlasti da pozitivno utiče na sprovedbu zakona iz oblasti sigurnosti građana. Njena funkcija nije samo da se pojavljuje u medijima, na prijemima i slično, već da svojim uticajem i pozicijom doprinosi ukupnom boljitku svih građana. Ako ima ovlasti da raspolaže budžetom od preko 20 miliona KM godišnje, onda ima puno moralno pravo i obavezu da odgovara na svaki način građanima koji su joj omogućili tu stečenu poziciju. Zašto je to činila tek onda kada su joj građanski protesti ugrozili funkciju i zaprijetili ostavkom?

Na kraju, građani Sarajeva joj nikad neće oprostiti zašto se na dan sahrane Denisa Mrnjavca nije vratila iz Dubaija, i bila uz svoje sugrađane u njihovom bolu i tuzi. Nije, zato što nije pridavala nikakav značaj ubistvu, zato što je to tada bila uobičajena, "normalna“ pojava.

Osim nakon ubistva Denisa Mrnjavca, masovno okupljanje je izostalo. Šta, prema vašem mišljenju, može natjerati ljude da izađu na ulicu, dignu svojevrsnu revoluciju protiv nepodnošljivog stanja u zemlji i odmakne od ispijanja kafa po cijeli dan, uprkos tvrdnjama da je loše i da se nešto treba mijenjati?

Nije nama bio cilj masovno okupljanje u doslovnom smislu tih riječi, to smo mogli uraditi na bilo koji drugi način. Cilj naših protesta je bio, a i ostao, ono što smo već ovdje nekoliko puta napominjali - da skrenemo pažnju na neodgovornost izabranika izvršne i zakonodavne vlasti, da ih pozovemo na odgovornost, te da se sankcionira arogantan i podcjenjivački odnos prema glasačkom tijelu koji ih je i doveo na vlast. Nama je hitno potrebna evolucija u načinu razmišljanja i pod hitno moramo kao cjelina, kao društvo, odbaciti vještačke podjele na "naše“ i "njihove“ koje su stvorili oni kojima nikako ne odgovara demokratsko buđenje zajednice, oni kojima ne pada na pamet pomisao da bi mogli biti smijenjeni ako narod to želi. Oni, koji misle da su izbornim rezultatima zabetonirali svoje pozicije, i da im niko ništa ne može. Mi smatramo da može, i moramo konačno napustiti logiku da se ništa ne može promijeniti, i da je situacija takva kakva jeste, i da će takva uvijek i ostati.