BiH
66

Nefić: Vatikan zadovoljan osiguranjem, signal mobilne telefonije bit će pojačan

Piše: I. P.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Sarajevu su danas učesnici i organizatori papine posjete obavijestili javnost o završenim kao i o tekućim radovima koji predstavljaju značajan dio dočeka pape Franje u glavnom gradu BiH.

Šef pododbora za Koševo Igor Planinić je rekao kako su sastanci sa predstavnicima nekoliko lokacija u Sarajevu koje će papa posjetiti održavani redovno u posljednja tri mjeseca.

"Pododbor nije samo veza sa stadionom jer smo odgovorni i za mnoge druge lokacije kao što su Katedrala, Franjevački centar i Pastoralni centar. Radovi na Koševu su u najvećem jeku, a trenutno se postavlja bina od 16 sa 8 metara, odnosno glavnog oltara. Sutra će biti dopremljen i križ koji je težak oko 1.000 kilograma i za sada sve ide po planu. Također, postavljaju se postolja za kamere, led ekrani, ozvučenja i sve što će biti potrebno kako bi se dočekao papa i 65.000 posjetitelja", rekao je Planinić.

Premijer FBiH Fadil Novalić istakao je sam značaj posjete, ali je naglasio i njen državnički značaj za Federaciju, ali i državu BiH u cjelini.

"Napori da ova posjeta prođe na najvišem nivou već su učinjeni. Vlada i MUP bili su uključeni u svim etapama i poslovima koji su značili organizaciju ovog velikog događaja. Posjeta ima poseban značaj i ne treba uopće govoriti o veličini osobe, Njegove svetosti pape Franje. Vatikan je i država pa će osim vjerske komponente postojat će i državnička strana posjete. Pozivam sve građane da u što većem broju dođu i uveličaju ionako značajan događaj", rekao je Novalić.

Predstavnik crkvenog odbora u ime Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra. Jozo Marinčić izrazio je radost zbog dolaska Svetog oca u Sarajevo.

"Izražavam radost zbog dolaska pape Franje u Bosnu i Hercegovinu, a pogotovo što će posjetiti naš Centar na Kovačićima. Mi franjevci to doživljavamo kao veliku čast i priznanje našem radu na pastoralnom planu, ekumenskom i međureligijskom dijalogu i već 700 godina dugoj nazočnosti na ovim prostorima", rekao je Marinčić.

Prema do sada prikupljenim podacima iz Islamske zajednice posjeti papi prisustvovat će 50 članova na čelu sa reisom Huseinom Kavazovićem. Predstavnici Srpske pravoslavne crkve u Sarajevo će odaslati 54 predstavnika predvođeni episkopom Grigorijem, a Židovsku zajednicu predstavljat će 29 članova na čelu sa Jakobom Fincijem. Katoličko izaslanstvo od 58 članova predvodit će Vrhbosanski nadbiskup Vinko Puljić.

Predstavnik pododbora za sigurnost Irfan Nefić objasnio je kako signal za mobilnu telefoniju neće biti ugašen te da će vjerovatno biti i pojačan usljed velikog broja posjetilaca u glavnom gradu BiH.

"Delegacija iz Vatikana koja je zadužena za sigurnost pape zadovoljna je planom osiguranja i svim onim što je do sada urađeno. Također, nema naznaka niti informacija da bi nešto moglo ugroziti ovu posjetu", zaključio je Nefić.