BiH
83

Nefić: U slučaju nezgode bez povrijeđenih 6. juna, vozila uklonite s ceste

Piše: I. P.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U sarajevskoj Zetri članovi Organizacionog odbora za dolazak pape Franje danas su obavijestili javnost o dodatnim pravilima ponašanja građana.

Predstavnik pododbora za sigurnost Irfan Nefić rekao je kako je do sada zadovoljan onim što je učinjeno u vezi sa organizacijom za dolazak pape Franje.

"Apelujemo na vozače da u slučaju saobraćajne nesreće u kojoj nema povrijeđenih osoba, svoja vozila pomjere sa ceste i o tome obavijeste policiju koja će doći čim prije da izvrši uviđaj. To je odlučeno kako se ne bi pravile gužve i čepovi i niko od vozača neće biti oštećen. Također, motornim vozilima težim od 3,5 tone bit će zabranjeno kretanje po autoputu i magistralnim pravcima u KS u periodu od petka od 18:00 do subote do 24:00 sati“, rekao je Nefić.

Članica Organizacionog odbora Borjana Krišto ocijenila je dolazak pape Franje kao veliki vjerski i državnički događaj.

"Papa dolazi kao moralni autoritet Katoličke crkve, a kao predstavnik Svete Stolice koja je među prvima priznala Bosnu i Hercegovinu, on šalje poruku tolerancije među ljudima. Izvršene su sve protokolarne, finansijske i tehničke pripreme za dolazak Svetog Oca, a i mi smo se pripremili za njegov dolazak kako bismo što bolje doživjeli i osjetili njegovu posjetu“, rekla je Krišto.

Vojni biskup u BiH Tomo Vuščić podsjetio je na papinu ulogu u svijetu i njegovu važnost za sve katolike u Bosni Hercegovini.

"Papa je 266. nasljednik apostola Petra koji je kao i svaki njegov nasljednik utvrđivao svoju braću u vjeri. Papa je ponizni sluga Isusa Krista, Crkve, Evanđelja i svakog božijeg stvorenja. On je za katolike Petar naših dana i među nama kršćanski vjernik. On na prvom mjestu dolazi ohrabriti katolike, ali i potaknuti na izgradnju bratstva i mira u BiH“, zaključio je Vuščić.