Da li je izborni zakon jednak za sve?
23

Nedžad Jusić tvrdi da su lažirani izbori u Tuzli

Klix.ba
Nedžad Jusić (Foto: Klix.ba)
Nedžad Jusić (Foto: Klix.ba)
Nedžad Jusić, predsjednik Udruženja Euro Rom, koji je na nedavnim lokalnim izborima bio nezavisni kandidat za vijećnika iz reda nacionalnih manjina u Općinskom vijeću Tuzla, tvrdi kako je Općinska izborna komisija Tuzla lažirala rezultate izbora.

Podsjetimo kako je iz reda nacionalnih manjina u Općinsko vijeće Tuzla ušao Mehmed Mujić iz SDP-a, koji je imao deset glasova više od Nedžada Jusića.

"Javno se pitam da li je izborni zakon jednak za sve? Može li ijedan nezavisni kandidat pobijediti stranačke mašinerije? O čemu se radi? U vreću sa 81 glasom koje su prikupili mobilni timovi neko je, svjesno ili ne, ubacio još sedam koverata. Ta vreća je otišla za Sarajevo, a kada su u CIK-u vidjeli da ima više koverata od dostavljenog spiska glasača odlučili su da uopšte ne broje glasove, odnosno da ih ponište", kaže Jusić.

Prema njegovim saznanjima, on je imao 55 glasova u toj vreći i s tim glasovima bi postao općinski vijećnik.

"U Izbornom zakonu stoji da se organizuje novo glasanje ako odluka CIK-a direktno utječe na pobjednika. Ponovili su glasanje u Vukosavlju, ali ne i u jedinicama 050-A-MO01 i 051-A-MO02. Ja ću se žaliti Ustavnom sudu, jer smatram kako zakoni u ovoj zemlji nisu jednaki za sve", navodi Nedžad Jusić.