Narodna skupština RS-a
0

Nedovoljna sredstva za povratnike

FENA
Narodna skupština RS-a prihvatila je danas Informaciju o ostvarivanju prava izbjeglica, raseljenih i povratnika u kojoj se navodi da je ove godine za realizaciju projekata održivog povratka resorno ministarstvo predvidjelo 1.760.000 KM, od čega za finansiranje povratka u RS 1.200.000, u Federaciju BiH 310.000 i interno raseljene 250.000 KM.

Ministar za izbjeglice i raseljene osobe RS-a Omer Branković rekao je da će posebna pažnja biti posvećena rješavanju smještaja korisnika alternativnih centara.

Prihvaćen je i Izvještaj skupštinskog Odbora za zaštitu prava izbjeglica, raseljenih i povratnika o održanoj tematskoj sjednici pod nazivom "Problemi izbjeglica, raseljenih i povratnika u RS“.

U usvojenim zaključcima parlament RS-a preporučuje Vijeću ministara BiH da pokrene aktivnosti na uspostavljanju fonda za pravičnu nadoknadu uništene imovine, a od nadležnih bh. organa da izbjeglicama iz Hrvatske i formalno omoguće stjecanje državljanstva BiH i zahtijeva se donošenje zajedničkog plana aktivnosti za rješavanje problema izbjeglica i raseljenih u regionu u skladu sa Sarajevskom deklaracijom.

Kritike na račun sredstava za povratnike u RS uputio je poslanik Stranke za BiH Muharem Murselović, koji je ukazao da je budžet resornog ministarstva za narednu godinu smanjen, a time i mogućnost pomoći za povratnike.

Ovom odlukom BiH se zadužuje 25 miliona dolara za drugu fazu modernizacije zdravstvenog sektora.

Skupština RS-a izabrala je danas Jasminku Smajlović za novu članicu Upravnog odbora RTRS-a iz reda bošnjačkog naroda.