Željko Komšić
0

'Nedovoljna kohezija politike EU prema BiH'

SRNA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da politiku EU karakteriše jedna vrsta nedovoljne kohezije u odnosu prema BiH i Balkanu.

Komšić je u razgovoru sa ambasadorom Poljske u BiH Andržejem Tiškijevičem rekao da od EU očekuje da bude jasna u stavovima i da ima jednak odnos prema svim zemljama zapadnog Balkana.

 Tiškijevič je rekao da prati razvoj političke situacije koji ima, kako je rekao,  negativan pravac od aprila 2006. godine kada je odbačen aprilski paket ustavnih amandmana, saopšteno je iz Komšićevog kabineta.

On je naveo da su zaključci Narodne skupštine Republike Srpske izazvali bojazan i na poljskoj strani i  da je njegova zemlja u potpunosti podržala visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su ocijenili da je izlaz iz situacije u kojoj se BiH nalazi ulazak svih zemalja regiona u NATO i EU.

Komšić je danas razgovarao i sa ambasadorom Švedske u BiH Vilijamom Hedbergom o političko-ekonomskoj situacije u BiH i budućem predsjedavanju Švedske EU, navodi se u saopštenju. 

 Hedberg je istakao da predsjedavanje EU za njegovu zemlju predstavlja veliki zadatatak i da će, među glavnim prioritetima, biti evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana, uključujući i Tursku.
"Naš stav je da smo za proširenje EU i vodićemo neutralnu politiku među dvadeset i sedam zemalja koje treba da donesu zajedničku odluku", rekao je Hedberg.