Rasprava u Skupštini KS
1

Nedovoljan broj tužioca u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo

FENA
Tužilaštvo KS
Tužilaštvo KS
Izvještaj o radu Kantonalnog tužilaštvu Sarajevo za 2011. godinu izazvao je raspravu na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, a nakon što su zastupnici problematizirali veliki broj neriješenih slučajeva, glavna tužiteljka Nives Kanevčev naglasila je da nedostaje tužioca.

Ona je kazala da Kantonalno tužilaštvo Sarajevo trenutno ima 41 tužioca, a da je prema procjeni Visokog sudskog i tužilaćkog vijeća za pravovremeni rad tužilaštva potrebno još 23, zbog čega postoji veliki broj neriješenih slučajeva i istraga, ali i neriješenih predmeta po nepoznatom počiniocu.

Međutim, Kanevčev navodi da je u prosjeku podneseno 130 prijava i 170 istraga po jednom tužiocu, dok je podignuto 60 optužnica po jednom tužiocu, dodajući da je teško dokazati krivicu u slučajevima privrednog kriminala, ali se krivica lakše dokazuje u slučajevima općeg kriminaliteta i slučajevima ratnih zločina.

Zastupnik Naše stranke Danis Tanović kazao je da ukoliko svi žele da se riješe ovi problemi i 11.000 neriješenih slučajeva, potrebno je da Vlada i Skupština po hitnom postupku osigura zapošljavanje nedostajećeg broja tužioca, kako i sljedeće godine opravdanje za loše stanje ne bi bio manjak tužioca.

Premijer KS-a Fikret Musić kazao je za govornicom da trenutno nema mogućnosti za upošljavanje novih tužioca. Govoreći o sigurnosnoj situaciji u Kantonu zastupnici su još jednom naglasili da bi trebalo organizirati tematsku sjednicu o toj problematici na koju bi trebali biti pozvani kako predstavnici MUP-a, tako i predstavnici sudova i tužilaštava. Budući da je nekoliko zastupnika postavilo pitanje o istragama u GRAS-u, Kanevčev je kazala da su one u toku.

Nakon duge rasprave zatražena je pauza koja je trajala više od sat i po nakon čega su zastupnici Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Nermin Pećanac i Naše stranke Predrag Kojović predložili tri zaključka o kojima će stav zauzeti Vlada do naredne sjednice Skupštine KS-a. Naime prvim zaključkom Skupština obavezuje Vladu KS-a da u toku ove budžetske godine osigura sredstva kako bi broj tužioca odgovarao potrebama koje je utvrdilo VSTV, a glavna tužiteljka zahtijevala u prethodnom periodu.

Drugim zaključkom Skupština obavezuje Vladu KS-a da u toku ove godine osigura sredstva za zapošljavanje ekonomskog eksperta u Tužilaštvu KS-a kao što je navedeno u zahtjevu Tužilaštva KS-a, a trećim zaključkom Skupština zadužuje Kolegij KS-a da u roku od 30 dana pripremi i sazove tematsku sjednicu Skupštine o pitanju sigurnosti. Izvještaj je na kraju usvojen, kao i Izvještaj o radu Pravobranilaštva Kantona Sarajevo za 2011. godinu, te Odluka o davanju saglasnosti na program rada Kantonalne agencije za privatizaciju za 2012. godinu.