BiH
0

Nedoumice u Moskvi zbog Lajčakovih izjava

FENA
Nedavna izjava visokog predstavnika Miroslava Lajčaka u intervjuu lokalnim medijima o pravu, koje on navodno ima, i namjeri da koristi vanredna "bonska ovlaštenja" radi realizacije evropskih integracionih procesa BiH, koji izlaze van okvira Daytonskog sporazuma, izazvala je nedoumice u Moskvi, saopćeno je danas iz ruske ambasade u BiH.
  • Ruska Federacija, kao garant Daytonskog sporazuma, članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju Mirovnog sporazuma smatra takvu vrstu proizvoljnog i opasnog tumačenja mandata visokog predstavnika, koji je Lajčaku dodijelilo Vijeće sigurnosti UN-a, neprihvatljivim, kaže se u saopćenju.

Rusija podsjeća da su sredstva visokog predstavnika primjenljiva isključivo u onim slučajevima koji se neposredno odnose na implementaciju Mirovnog sporazuma.

Funkcija specijalnog predstavnika EU koju Miroslav Lajčak paralelno obavlja, ne daje mu pravo da aktivira "poluge" Daytonskog sporazuma radi utjerivanja BiH u evropske standarde.

  • Svi slični pokušaji bili bi u suprotnosti s pristupom rukovodstva Evropske komisije, koje je više puta nedvosmisleno izjavljivalo o nedopustivosti nametanja evropske perspektive BiH korištenjem "bonskih ovlaštenja" visokog predstavnika, stav je Ruske Federacije.

Imajući u vidu praktično potpuno preusmjerenje Ureda visokog predstavnika na pravac EU zbog iscrpljenosti dejtonskog programa, u prvi plan izbija, u skladu sa zajedničkim stavom međunarodne zajednice, praktična realizacija programa predaje odgovornosti za sudbinu zemlje zakonski izabranim organima vlasti BiH i završetka rada OHR-a do 30. juna 2008., roka koji je usaglasio UO Vijeća za implementaciju Mirovnog sporazuma, kaže se u saopćenju.