Boško Čegar
0

"Nedostatak elemenata genocida u Kravicama"

FENA
U završnoj riječi na suđenju jedanaestorici optuženih za genocid počinjen nakon pada Srebrenice u julu 1995. godine, Boško Čegar, jedan od branilaca, istakao je da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da su pripadnici Specijalne policije počinili ovo krivično djelo, javio je danas BIRN-Justice report.

Čegar brani Slobodana Jakovljevića, bivšeg pripadnika Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića, koji je optužen zajedno sa još deset osoba za zarobljavanje, a potom i strijeljanje više od 1.000 Bošnjaka u mjestu Kravica kod Srebrenice počinjeno 13. jula 1995. godine.

"Činjenica je da su muškarci u Srebrenici ubijeni, ali je ostali dio stanovništva evakuisan, pa se teško može govoriti o namjeri uništenja cjelokupne bošnjačke populacije.

Genocid u Srebrenici bi bio počinjen da su uz zarobljene muškarce ravnopravno likvidirani žene i djeca. Optužba nije pružila relevantne dokaze o postojanju plana za likvidiranje, nego se bazirala na pretpostavkama”, istakao je Čegar i dodao da broj žrtava u Kravici “nije utvrđen ni približno” jer su svi svjedoci različito o tome govorili.

Čegar i još tri advokata koji su iznijeli završnu riječ na ovom ročištu, branioci Aleksandra Radovanovića, Velibora Maksimovića i Dragiše Živanovića, ponovili su da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati krivicu.

“Aleksandru Radovanoviću se stavlja na teret da je bio svjesni učesnik udruženog zločinačkog poduhvata. Ova postavka Tužilaštva se pokazala čistom fikcijom. On je 13. jula 1995. godine bio na običnom policijskom zadatku bezbjednosnog karaktera. Optužnica za genocid je apsurdna i ne zaslužuje vašu pažnju”, rekao je advokat Dragan Gotovac.

Danilo Mrkaljević brani Velibora Maksimovića i smatra da u dokazima Tužilaštvo i odbrana pokazuju da njegov branjenik nije bio u Kravici u vrijeme zločina.

Stanko Petrović, branilac Dragiše Živanovića, svoju završnu riječ je bazirao na alibiju optuženog, tvrdeći da Tužilaštvo nije pružilo Sudu nijedan “ozbiljan dokaz” o učešću ovog optuženog u ubistvu civila.

“U toku dokaznog postupka je utvrđeno da je optuženi u kritično vrijeme bio u Skelanima, gdje je organizovao ispraćaj brata u vojsku. Svjedoci optužbe su potvrdili da na teren nikada nisu morali ići svi pripadnici jednog voda”, istakao je Petrović.

Sudskom vijeću se obratio i sam Dragiša Živanović, rekavši da još uvijek ne može vjerovati da je optužen za zločin koji se desio dok je on bio “preko 60 kilometara udaljen od Kravice”.

Još dvije odbrane će iznijeti završne riječi na suđenju u četvrtak 17. jula.