Seminar u organizaciji MUP-a RS
0

Nedorečeni zakoni i male kazne za krivična djela počinjena iz mržnje

FENA
Gojko Vasić (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Gojko Vasić (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Tokom prošle godine u Republici Srpskoj registrirano je sedam krivičnih djela počinjenih iz mržnje, godinu dana prije toga devet, ali je taj broj sigurno i znatno veći imajući u vidu da se u RS-u i BiH jedino ometanje povratka i nacionalna i rasna mržnja definiraju kao krivična djela počinjena iz mržnje.

Sva oštećenja imovine počinjena iz mržnje, entitetskim krivičnim zakonom se ne definiraju kao djela počinjena iz mržnje, pa je u toj oblasti neophodno preuzeti iskustva zemalja Evropske unije kao standard na osnovu kojeg bi se predlagale izmjene i dopune domaćeg zakonodavstva, rekao je direktor policije RS-a Gojko Vasić.

Naime, riječ je o raznim vrstama ovih krivičnih djela koja mogu negativno uticati na međuljudske odnose unutar zajednice.

Zakonom također nisu predviđene ni veće sankcije za počinioce ovih krivičnih djela, odnosno kazne su često i zanemarljive.

"Krivična djela počinjena iz mržnje" tema su i dvodnevnog seminara koji Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a organizira u saradnji s Tehničkim instrumentom Evropske komisije (TAIEX) u Banjoj Luci.

Dvodnevni seminar namijenjen je policijskim službenicima agencija za provođenje zakona, predstavnicima tužilaštava i nevladnog sektora u zemlji da bi se upoznali o evropskim iskustvima i teškoćama prilikom implementacije postojećih pravila iz oblasti krivičnih djela počinjenih iz mržnje.

Vasić navodi da evropska iskustva treba da posluže kao standard na osnovu kojeg bi se predlagale izmjene i dopune naših zakona i omogućilo da se određena krivična djela, koja značajno mogu uticati na širenje mržnje ili vršenje krivičnih djela iz mržnje, svedu na manju mjeru ili da se određeni delikti, koji za sada nisu čak ni propisani kao krivično djelo, mogu prepoznati i sankcionirati.

Predstavnik policije Poljske Marsin Vidra je rekao da zločini počinjeni iz mržnje nisu tipični samo za jednu zemlju, već se dešavaju u cijelom svijetu, dok moderne tehnologije i internet omogućavaju da se veoma brzo šire.

U posljednje vrijeme, osim krivičnih djela počinjenih iz nacionalne i vjerske mržnje, javljaju se i slučajevi kršenja zakona prema drugim seksualnim orijentacijama, odnosno zbog homofobije, pri čemu je neophodna saradnja sigurnosnih agencija na razmjeni iskustava kada je u pitanju i taj problem.