Helsinški komitet u BiH
0

Nedopustivi ataci na slobodu izražavanja

FENA
Helsinški komitet za ljudska prava u BiH u subotu je osudio sve učestalije napade na urednika, novinare i snimatelje emisije FTV "60 minuta".

Prijetnje smrću, fizički napadi, pokušaji ometanja u obavljanju novinarskog posla, kako ističe Helsinški komitet u saopćenju, predstavljaju orkestrirana nastojanja da se sredstva informiranja stave pod kontrolu i da se ućutkaju kritički glasovi.

Sloboda izražavanja, pravo da se slobodno iznese sopstveno mišljenje, uz poštovanje novinarskog kodeksa, kako se dodaje, temeljene su vrijednosti svakog demokratskog društva.

Helsinški komitet u BiH također napominje da opasni i česti napadi na medijske radnike prijete uspostavom jednoumlja i ugrožavaju temeljene ljudske slobode.

  • Očekujemo da demokratska javnost stane u zaštitu novinara i medija koji su na udaru nosilaca autoritarnih i totalitarnih tendencija. Ujedno, očekujemo da policija i pravosuđe dosljedno obave svoj dio posla, u skladu sa zakonima ove zemlje i da nosioce ataka na život i fizički integritet novinara i njihovih saradnika sankcioniraju - kaže se u saopćenju Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH.