BiH
463

Nedim Ademović: Rezultati referenduma će biti proglašeni neustavnim, a RS-u prijete sankcije

Piše: S. H.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Nedim Ademović, advokat i stručnjak za ustavno pravo koji je zastupao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH u apelaciji o neustavnosti Dana Republike Srpske za Klix.ba je kazao kako će rezultati referenduma vjerovatno biti proglašeni protivustavnim, ali i da će uslijediti određene sankcije međunarodne zajednice.

Činjenica da Dodiku niko nije čestitao na rezultatima referenduma potvrđuje tezu da je ovo očigledan primjer kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i Ustava BiH te da kompletna međunardona zajednica čvrsto stoji iza tih stavova.

"Rezultati referenduma će najvjerovatnije biti proglašeni protivustavnim, a međunarodna zajednica će najvjerovatnije razmatrati sankcije prema vlastima u Republici Srpskoj. Već su najavljene određene izolacione mjere, što će pogoditi i građane RS-a, mada i građani koji su glasali na referendumu snose dio krivice, jer su dali podršku referendumu", smatra Ademović.

Tužilaštvo BiH danas je saopćilo da je formiran predmet zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH, a Ademović smatra da sprovođenje referenduma mora imati krivično-pravni epilog.

"Tužilaštvo BiH i SIPA moraju reagovati i staviti tačku na ovaj slučaj, jer najmanje što bi bilo dobro je da međunarodna zajednica reaguje, a da mi ne pokušamo dati svoj odgovor. Ovaj slučaj nije samo pitanje nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH, već je to i negiranje pravne države i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sada imamo veoma jasno, crno na bijelo, šta će se desiti i u budućnosti ako budemo imali slična ili još gora dešavanja", naglašava naš sagovornik.

Ademović dodaje da je referendum u RS-u cilj koji je dugoročno planiran i da predstavlja arhiviranje volje srpskog naroda bez obzira na to što će to biti proglašeno neustavnim.