Ratni zločini
0

Nedeljku Šikmanu sedam i po godina zatvora

FENA
Bihać
Bihać
Kantonalni sud u Bihaću proglasio je krivim Nedeljka Šikmana za zločin počinjen u Ključu i osudio ga na sedam i po godina zatvora.

Šikman je osuđen nakon što je Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Bihaću prihvatilo sporazum o priznanju krivice, koji je optuženi Šikman postigao sa Tužilaštvom Unsko-sanskog kantona (USK).

Prema postignutom sporazumu o priznanju krivice, Šikman je 30. oktobra 1994. godine u mjestu Biljani (općina Ključ) zadavio 69-godišnju Fajku Domazet.

“U večernjim satima Šikman je došao pred kuću Fajke Domazet i pozvao je da iziđe vani. Ona je pogledala kroz prozor, a on ju je povukao i pala je na zemlju. Skinuo joj je maramu sa glave i svezao joj oko vrata i udavio je. Nakon toga, odvukao ju je u obližnju štali, gdje su je mrtvu u jutarnjim satima pronašle komšije”, stoji u optužnici Tužilaštva USK-a.

Optuženi Šikman je izrazio kajanje zbog počinjenog djela, naglasivši da je bio mlad i u alkoholiziranom stanju, a obećao je saradnju istražnim organima u otkrivanju počinilaca drugih zločina počinjenih na području Ključa.

Saglasnost za potpisivanje sporazuma Tužilaštvu USK-a dao je i oštećeni Refit Domazet, sin ubijene Fajke.

“Tužilaštvo USK-a je zadovoljno izrečenom kaznom, a posebno zbog toga jer je optuženi izrazio kajanje i obećao saradnju sa istražnim organima. Njegova saznanja i informacije koje ima pomoći će u rasvjetljavanju i otkrivanju počinioca drugih zločina na području općine Ključ”, kazao je kantonalni tužilac Jasmin Mesić.

Šikman se nalazi u pritvoru od 10. marta ove godine. Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe na visinu izrečene kazne, navodi BIRN Justice Report.