Valentin Inzko
0

"Neću posjetiti Andana, nakon izbora nastavit ćemo reviziju"

SRNA
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Valentin Inzko (Foto: Arhiv)
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izjavio je večeras da argumentacija bivšeg direktora Policije Republike Srpske (RS) Dragomira Andana, koji traži da mu OHR vrati dokumenta, nije jaka jer posjeduje srpska dokumenta, te najavio da će revizija oko stotinu slučajeva smijenjenih zvaničnika biti nastavljena nakon izbora.

Inzko je rekao novinarima u Banjoj Luci da je Andan sa važećim ličnim dokumentima Srbije više puta odlazio u Beograd.

"Slučaj `Andan` je jedan od mnogih, jer su se bonska ovlaštenja koristila protiv 190 pojedinaca, a od mandata Christiana Schwarz-Schillinga obavlja se njihova revizija", rekao je Inzko.

On je rekao da Andana, koji štrajkuje glađu ispred kancelarije OHR-a u Banjoj Lluci, neće posjetiti i da je u ovom trenutku bitnije da bude nastavljena akcija ''Feniks'', akcija rehabilitacije lica kojima je OHR izrekao sankcije.

Andan je 30. augusta počeo štrajk glađu ispred prostorija OHR-a u Banjoj Luci, tražeći da još jednom budu sagledane okolnosti pod kojim ga je OHR prije više od tri godine smijenio i oduzeo mu lične dokumente. Njemu je zbog iznemoglosti pozlilo nakon 18 dana protestovanja, zbog čega je juče rano ujutro prevezen u Hitnu pomoć, ali se on ponovo vratio pred zgradu OHR-a u Banja Luci i nastavio štrajk glađu.

Bivši visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak smijenio je Andana 10. jula 2007. godine sa obrazloženjem da je dio mreže podrške nekadašnjem predsjedniku RS Radovanu Karadžiću i da je zastrašivao novinare i građane koji su htjeli da je razotkriju.