Vinko Puljić
0

"Neću dopustiti deložaciju, mogu ući preko mene mrtvog"

SRNA
Kadinal Vinko Puljić
Kadinal Vinko Puljić
Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić izjavio je da neće dopustiti da bude deložiran iz dijela svoje rezidencije, kako je odlučio Opštinski sud u Sarajevu.

"Ja poštujem vlast, ali ovdje sam ja vlast jer ovaj objekat je privatno vlasništvo. To je naše privatno crkveno vlasništvo i ja ću stati na prag i neću im dopustiti deložaciju. Mogu ući samo preko mene mrtva", rekao je Puljić gostujući u emisiji "Intervju" sarajevske TV1.

Ističući da se presudom protiv crkve pokušava poslati određena poruka, kardinal Puljić je zamjerio hrvatskim političarima "što nisu reagovali na ovu nepravednu presudu".

Prema njegovim riječima, izostalo je i reagovanje poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića.

Kardinal Puljić kaže da mu je član Predsjedništva BiH Željko Komšić juče rekao da će se zauzeti za ovaj slučaj. 

Opštinski sud u Sarajevu donio je odluku o deložaciji nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića iz njegove rezidencije u Sarajevu, a taj prostor je dodijeljen porodici bišeg radnika jugoslovenske Službe državne bezbjednosti (UDBA) Fadila Smajovića. 

Zgrada Vrhbosanske nadbiskupije u kojoj se nalazi kardinalova rezidencija sagrađena je 1895. godine i uvijek je bila u vlasništvu Katoličke crkve, pišu zagrebački mediji i dodaju da su komunističke vlasti u stan u kome se nalazi rezidencija na silu uselile Smajovića, pripadnika UDBA-e, a u njemu je poslije njegovog bjekstva iz Sarajeva početkom rata, pronađena oprema za prisluškivnje i snimanje.