Fojnički gvardijan fra Nikica Vujica
0

"Nećemo odustati od traženja onoga ko je naredio ubistva fratara u Fojnici"

FENA
Fra Nikica Vujica
Fra Nikica Vujica
Danas se navršava 19 godina od ubistva fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića, gvardijana i vikara Franjevačkog samostana "Duha Svetoga" u Fojnici.

U spomen na ubijene fojničke fratre, ali i 103 Hrvata-katolika Fojnice stradalih tokom proteklog rata u samostanskoj crkvi bit će služena misa zadušnica, potvrdio nam je fra Nikica Vujica, fojnički gvardijan.

Misno slavlje u 11 sati predvodit će fra Drago Pranješ, gučogorski gvardijan.

Gvardijan Samostana u Fojnici u izjavi za Fenu iščitao je arhivske zapise hroničara samostana fra Miroslava Krajinovića, te fra Vitomira Slugića.

Fra Miroslav Krajinović je zapisao: U 12.55 sati čuo sam neku galamu. Pogledao sam kroz prozor. Vidim četvoricu, trojica u vojničkoj uniformi, četvrti u crnom kaputu. Jedan tjera pred sobom fra Leona i reče mu: "Stoj tude na stepenicama!", koje vode u samostan. Fra Leon je sišao sa stepenica i stao. Uto se pojavi fra Nikica. K njemu pristupi vojnik. Udari ga šakom u lice, nogom u mošnje, opsuje mu ustašku majku i potjera ga u samostan. Ubrzo, čuo se pucanj rafala od kojeg je ubijen fra Nikica, a fra Leon ranjen, i pao pred vratima blagovaonice. Ubojica je pristupio fra Leonu, udario ga nogom uz riječi: "Diži se!" Kad se podigao, sasuo mu je rafal u zatiljak. Zadnje riječi fra Leona bile su: "Nisam ništa kriv", a fra Nikice, kad mu je ubica govorio da će ga ubiti: "Ubij", navodi se u ovoj bilješki.

Za ubistvo fratara u Fojniici zasad je samo osuđen (kasnije i pomilovan) Miralem Čengić, pripadnik 302. motorizirane brigade Armije BiH iz Visokog. Sa njim su bila još trojica pripadnika Armije BiH.

Ko su ostala trojica i ko je naredio ubistvo fratara, kako kaže fra Nikica Vujica, ne zna se ni danas.

On ističe da je ovo planirani zločin a ne kako su prvobitno tvrdili ubistvo u alkoholiziranom stanju. Tom definicijom smatra fra Nikica mučko ubistvo se stavlja u ravan kafanskih nereda.

Gvardijan Samostana u Fojnici ističe da je ubistvu bio prisutan i treći fratar koji je pošteđen.

Za ubistvo gvardijana i vikara Miralem Čengić osuđen je na 12 godina zatvora. Kaznu nije odležao dokraja jer ga je pomilovao Alija Izetbegović, tadašnji član Predsjedništva BiH.

Fra Nikica Vujica je rekao da je Izetbegović nakon ubistva fratara izjavio “Ko puca u fratre puca u Bosnu”, a da je ipak pomilovao ubicu.

Kako ističe gvardijan Samostana u Fojnici oni neće odustati od traženja nalogodavca ovog zločina.