RS
0

Neće doći do masovnih zamjena registarskih tablica

SRNA
U Republici Srpskoj (RS) neće doći do masovnih zamjena registarskih tablica niti drugih dokumenata koja se odnose na registraciju vozila, iako 28. septembra, prema Pravilniku o registrovanju vozila u BiH, treba da počne primjena novog koncepta registracije vozila, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS.

Registarske tablice, izdate po propisima koji su bili na snazi do stupanja na snagu novog pravilnika, ostaju u upotrebi, do promjene vlasništva ili promjene podataka o vlasniku vozila, i u tom slučaju će se izdavati nove registarske tablice sa međunarodnom oznakom BiH.

"Kako bi izbjegli stvaranje nepotrebnih gužvi i redova ispred šaltera za registraciju vozila, obavještavamo građane, vlasnike vozila da nema potrebe za hitnim zamjenama saobraćajne dozvole, niti registarskih tablica, ukoliko nije bilo promjene vlasništva ili promjene podataka o vozilu", ističe se u saopštenju MUP-a RS. 

Prilikom registracije vozila izdavaće se novi dokumenti - potvrde o vlasništu vozila i o registraciji, te stiker naljepnica. 

Potvrda o vlasništu vozila izdavaće se po podnošenju zahtjeva za produženje važnosti registracije vozila ili promjene podataka o vlasniku ili vozilu, a izdavanjem ove potvrde izdata saobraćajna dozvola služiće kao potvrda o registraciji.

Potvrda o registraciji će se izdati nakon popunjavanja svih slobodnih polja za produženje registracije u saobraćajnoj dozvoli, a na zahtjev vlasnika saobraćajna dozvola se može zamjeniti potvrdom o registraciji i prije navedenog roka.

Stiker naljepnica će se izdavati po podnošenju zahtjeva o produženju važnosti registracije i ona označava rok važnosti registracije.