Milorad Dodik
0

'Neće biti teritorijalnog prekrajanja RS'

SRNA
Predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ustavne promjene nisu uslov za ulazak BiH u EU i da ne postoji mogućnost teritorijalnog prekrajanja RS, smanjenja njenih nadležnosti ili ukidanja entitetskog glasanja u parlamentu BiH.

"Ulaskom u prudski proces nismo preuzeli nikakve obaveze, već smo samo uspjeli da riješimo problem pravnog statusa distrikta Brčko, popisa stanovništva, budžeta BiH i da otpočnemo razgovore u vezi sa Ustavom. Za mene je sasvim normalno da razgovaram o temama promjene Ustava, ali ponavljam da nismo preuzeli nikakve obaveze", rekao je Dodik.

Dodik je u intervjuu za "Pres RS" istakao da, ako se ispostavi da je promjena Ustava uslov za ulazak u EU, to znači da Evropljani ne žele BiH unutar Unije.

Prema njegovim riječima, ustavne promjene su isforsirali vodeći federalni političari, jer vjeruju da bi uz međunarodni pritisak mogli postići ustavna rješenja po njihovoj volji.

On je istakao da "oni koji misle da ucenjuju RS i da vrše pritisak, moraju da znaju da Milorad Dodik i njegovi poslanici moraju dići ruku za to", te dodao da se "te ruke teško podižu ukoliko ne postoje garancije za puni ustavno-pravni kapacitet RS".

"U cijelu stvar se mogu umiješati i SAD ili ko god hoće, ali ništa neće biti od rješenja po njihovoj volji, bez obzira na pritiske. Moram da kažem da se u posljednje vrijeme promijenila situacija - sada ja vršim pritisak, a ne oni", tvrdi Dodik.

Dodik je naveo da poslanici SNSD-a neće glasati za odluku o ulasku u ustavne promjene, jer ne odgovara suštini dogovora prudske trojke, koja je dogovorila da poslanički klubovi SDA, SNSD-a i HDZ-a predlože formiranje komisije koja bi radila bez učešća stranaca, u kojoj bi učestvovali predstavnici svih parlamentarnih stranaka i koja bi odlučivala isključivo konsenzusom.

Dodik je naveo da je činjenica da tri "prudske" partije nemaju dovoljno poslanika u parlamentu da bi mogle izglasati bilo kakve ustavne promjene i da je jasno da za konsenzus treba učešće više partija.

"SNSD se pokazala kao jedina partija koja je spremna da prizna da je pogriješila. Ali, činjenica je da ova odluka ne proizvodi nikakve posljedice i da je potpuno nevažna. Iskreno, da smo htjeli da ustavne promjene ne uspeju, mi bismo samo gurali dalje ovu odluku Doma naroda", kaže Dodik.

On je istakao da bi to značilo da bi tu odluku i rješenja prudske trojke morale da prihvate i ostale partije, ali da je veoma teško očekivati da bi one to i učinile.

"Oni koji nas napadaju zbog usvajanja te odluke samo je trebalo da je podrže i pošalju u dalju proceduru, jer ona ne bi prošla. PDP, na primer, nije vjerovao da može da izdrži pritisak nakon podrške toj odluci i zato mu je sada najlakše da nas napada", dodao je predsjednik Vlade RS.

Dodik je istakao da je očigledno da lider SDA Sulejman Tihić ne može da sprovede ono što je "sam spreman da uradi" i da ima unutarstranačke probleme.

"Njegove ocjene o mom navodnom odustajanju doživljavam kao traženje krivaca. Znam samo da RS ostaje nedirnuta u teritorijalnom ili političkom smislu u slučaju bilo kakvih ustavnih promena", naglasio je premijer Dodik.

On je ocijenio da je dogovor o ulasku u razgovore o promjeni Ustava samo jedan od elemenata prudskog dogovora, navodeći da se razgovori o ustavnim promjenama i dalje vode, da nisu ometeni i da niko od trojice lidera nije bio u zabludi da će razgovori proći bez problema, jer je riječ o potpuno suprotstavljenim viđenjima budućnosti BiH.

Odgovarajući na pitanje o čemu postoje neslaganja, Dodik je rekao da nema ništa protiv želja druga dva konstitutivna naroda, samo pod uslovom da ne zadiru u RS.

"Bošnjaci žele da promjene Ustav jačajući centralne organe i nadležnosti BiH, uz odlučivanje po sistemu - jedan čovjek - jedan glas, što bi sigurno dovelo do preglasavanja. S druge strane, pričom o srednjem nivou vlasti Hrvati zapravo samo žele treći entitet. Nemamo protiv toga ništa, samo pod uslovom da ne zadiru u RS", poručio je premijer Dodik.

Premijer Srpske je izjavio da i danas u Federaciji BiH za neke odluke mora glasati određen broj Hrvata da bi one bile usvojene i da uvođenje treće jedinice ne bi ništa ugrozilo, istakavši da su te priče čista paranoja.

"Međutim, činjenica je da se FBiH pokazala kao nefunkcionalna i da zbog toga najviše trpe njeni građani. Zbog toga trpi i Srpska... Zbog njih imamo loš rejting u međunarodnim finansijskim institucijama i već pet godinama smo bez stend-baj aranžmana sa MMF-om, iako smo ispunili sve kriterijume MMF-a", ocijenio je Dodik.

On je naveo da se u marku može izračunati kolika je šteta pričinjena RS zbog stanja u drugom entitetu, a "da se ne govori o tome da RS stalno zakidaju u raspodjeli indirektnih poreza".

Odgovarajući na pitanje ima li izgleda da se u skoro vrijeme dogovore principi za podjelu državne imovine, Dodik je naveo da su utvrđeni principi za rješavanje tog problema, što još nije dogovoreno zbog toga što pojedinci iz Sarajeva žele da to veoma važno pitanje urede na način koji nije zabilježen nigdje u svijetu.

On je naveo da se ne može dozvoliti da se imovina prvo knjiži na BiH, a da se onda rasknjižava na entitete, jer bi to "rasknjižavanje" u krajnjem slučaju zavisilo od njihove dobre volje, a tako se ne rješavaju ključna pitanja u zemlji.