BiH
1

Neće biti produžetka nastave u školama u Livanjskom kantonu

SRNA
Livno
Livno
Nastava u osnovnim školama na području Livanjskog kantona umjesto 22. mogla bi da bude završena 15. juna ukoliko do kraja školske godine ne bude nepredviđenih prekida nastavnog procesa, potvrđeno je iz kantonalnog Ministarstva obrazovanja.

Ministarka obrazovanja u tehničkom mandatu Gordana Cikojević na sastanku sa Savjetom roditelja Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" u Livnu izjavila je da će pred kraj školske godine biti održan kolegijum sa direktorima svih škola na kojem će biti utvrđeno da li su realizovani svi radni dani.

Zbog štrajka i snježnog nevremena u februaru prosvjetni radnici u osnovnom obrazovanju na području Livanjskog kantona izgubili su 18 radnih dana koje nadoknađuju održavanjem nastave subotom.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o nastavnom planu i programu za devetogodišnje osnovno obrazovanje, te o udžbenicima i mogućnosti njihovog višegodišnjeg korištenja. 

U vezi sa ovim pitanjem resorna ministarka je potvrdila da je u pripremi zakon koji bi trebalo da reguliše upotrebu udžbenika za najmanje tri godine, kako u osnovnim, tako i u srednjim školama na području Federacije BiH.