BiH
15

Neće biti održana vanredna sjednica Doma naroda: BiH će ipak na crnu listu?

Piše: E.S.H.
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (Foto: Klix.ba)
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH (Foto: Klix.ba)
Sjednica Doma naroda Bosne i Hercegovine sutra neće biti održana, potvrdio je za Klix.ba Muhamed Bradarić, delegat u Domu naroda.

Klub Bošnjaka u Domu naroda podnio je inicijativu za održavanje vanredne sjednice Doma naroda za sutra, iako je ona zakazana za 6. juni.

Razlog za ranije održavanje sjednice je usvajanje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te dopune Krivičnog zakona BiH.

Ovi zakoni su usvojeni jučer na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, ali da bi stupili na snagu moraju dobiti podršku, odnosno biti usvojeni i u Domu naroda. Sjednica je inače zakazana za 6. juni, ali bi to za BiH moglo biti prekasno.

Usvajanjem zakona na jučerašnjoj sjednici, odnosno kasno sinoć, Predstavnički dom je ispunio uvjete Komiteta eksperata Vijeća Evrope (MONEYVAL) da Bosnu i Hercegovinu ne stavi na crnu listu zemalja zajedno s Ukrajinom, Iranom i Sjevernom Korejom kada je u pitanju oblast pranja novca i finansiranja terorizma.

Međutim, ukoliko se zakoni ne usvoje u potpunosti do 1. juna, odnosno ne dobiju podršku u oba doma Parlamenta BiH, do kada je Moneyval dao rok, to što ih je Predstavnički dom usvojio neće imati nekog značaja, jer ih nisu prošli proceduru i u Domu naroda.

Inače, Predstavnički dom je ove zakone usvojio sinoć kasno, nakon cjelodnevne rasprave o poplavama i o tome kako su institucije i odgovorni pojedinci obavljali svoj posao tokom te teške situacije. Dom je potrošio cijeli dan na ovu raspravu, bez da su doneseni konkretni zaključci ili inicijative koje bi bile od koristi građanima.

Predloženo je više od 40 zaključaka koji se odnose na situaciju u vezi s poplavama, pa su na kraju odlučili da sve to proslijede Vijeću ministara, koje bi materijal trebalo da razmotri i donese konkretne prijedloge o kojima će se Parlament izjasniti na narednoj sjednici.