Ana Trišić-Babić
0

'Neće biti novog Dejtona'

SRNA
Amerika ne želi novi Dejtonski sporazum i sastanak osmorice lidera iz BiH sa visokim zvaničnicima SAD i EU svakako to neće biti, izjavila je zamjenik ministra inostranih poslova BiH Ana Trišić-Babić po povratku iz Vašingtona.

"Niko u američkoj administraciji susret zamjenika državnog sekretara Džejmsa Štajnberga, u društvu švedskog šefa diplomatije Karla Bilta i evropskog komesara za proširenje Olija Rena sa liderima BiH, nije označio kao istorijski", rekla je Na Trišić-Babić za beogradske "Večernje novosti".

Ona je istakla da "SAD žele da vide ovdašnje lidere za zajedničkim stolom, kako pokušavaju da se dogovaraju i to u okviru sadašnjeg i važećeg Dejtonskog sporazuma". 

Ana Trišić-Babić  je  najave o već spremnom paketu promjena koje će domaći čelnici morati da prihvate, ocijenila kao potpunu  besmislicu,  i dodala da su joj u SAD rekli da ne žele da se miješaju i da će prihvatiti svaki dogovor domaćih lidera. 

Ona je navela da će na dnevnom redu biti tri teme - zatvaranje kancelarije visokog predstavnika u BiH, podnošenje kandidature za članstvo u EU i poziv BiH da postane članica NATO-a. 

Štajnberg, Bilt i Ren će liderima sugerisati šta je od uslova potrebno ispuniti  da bi se ova tri cilja ostvarila tokom sljedeće godine.              

SAD i EU predvodiće 9. oktobra u Butmiru konferenciju sa osam političkih lidera iz BiH, čiji je cilj izlazak BiH iz trenutne pat pozicije.
Poziv za ovaj sastanak upućen je predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku, liderima Demokratske partije Draganu Čaviću i PDP-a Mladenu Ivaniću, lideru Stranke za BiH Harisu Silajdžiću, SDA Sulejmanu Tihiću, SDP BiH Zlatku Lagumdžiji, lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću i lideru HDZ-a 1990 Boži Ljubiću.