BiH
68

Radmanović: Zašto Turci pozivaju samo Izetbegovića, a ne Predsjedništvo BiH?

Piše: E.S.H.
Nebojša Radmanović, Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Nebojša Radmanović, Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba (Foto: F. K./Klix.ba)
Premijer Srbije Aleksandar Vučić će 13. maja doputovati u posjetu Bosni i Hercegovini na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslava Bevande, potvrdio je danas član predsjedništva BiH Nebojša Radmanović nakon 47. redovne sjednice Predsjedništva.

"Premijer Srbije je uvijek dobrodošao u BiH, tako da nema potrebe za bilo kakvim kontroverzama. Neuobičajeno je što je ostavljen mali rok da bismo pripremili posjetu i razgovore sa premijerom Vučićem", rekao je Radmanović.

Dodao je da je ta posjeta znak za poboljšanje odnosa dviju zemalja koji su u usponu posljednje vrijeme.

Na pitanje novinara da li će se članovi Predsjedništva sastati sa premijerom Srbije, Radmanović je odgovorio potvrdno, međutim nije precizirao da li će svi članovi prisustvovati sastanku.

Na sjednici Predsjedništva BiH je doneseno nekoliko odluka vezano za aktivnosti članova Predsjedništva BiH u narednom periodu.

Tako će predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović predvoditi delegaciju naše zemlje u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj 12. maja ove godine. Radmanović je imao primjedbu zbog toga što je predsjedavajući Izetbegović dobio poziv od predsjednika Abdullaha Gula, a ne Predsjedništvo BiH.

"Prvi put se desilo da iz Turske dobije poziv predsjedavajući, a ne Predsjedništvo. Naravno, to nije razlog da se ne ode u Tursku, treba nastaviti dobre odnose i saradnju sa Turskom", dodao je Radmanović.

Odlučeno je da će delegaciju predvoditi jedan član Predsjedništva na samitu procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi SEECP koji se treba održati 25. Juna u Bukureštu.

Predsjedavajući Izetbegović će delegaciju BiH predstavljati na globalnom samitu u Londonu na kojem će biti tema "Zaustavljanje seksualnog nasilja nad ženama".

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić će 14. jula učestvovati na međunarodnom defileu u Parizu, a koji će se održati povodom obilježavanja stote godišnjice od početka prvog svjetskog rata.Predsjedništvo je odgovorilo pozitivno na poziv iz Pariza da četvero mladih učestvuje u defileu.

Danas su usvojeni i Izvještaji Centralne banke za 2013. godinu i Izvještaj o radu Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine za 2013. godinu, te finansijski plan za 2014. godinu. Ratifikovano je i 17 međunarodnih ugovora i sporazuma.