BiH
0

Nebo iznad BiH i dalje će nadgledati susjedi

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Krajem naredne godine može se očekivati da BiH samostalno počne obavljati kontrolu letenja nad svojim nebom, što će do tada i dalje raditi Srbija i Hrvatska, potvrdio je direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) Đorđe Ratkovica.

U oktobru ove godine očekuju se, kazao je, završna testiranja sistema, nakon čega će on biti spreman da krene u probni rad.

“Pred nama ostaje da se u narednoj godini razriješe institucionalna pitanja i pitanja operativne tranzicije našeg sistema u okruženju. Mora se uspostaviti i uporedan rad među nadležnim institucijama iz ove oblasti te izvršiti dodatno osposobljavanje kontrolora letenja”, rekao je Ratkovica.

On se u utorak sastao s bh. ministrom komunikacija i transporta Rudom Vidovićem te predstavnicima Agencije za pružanje usluga u civilnoj zračnoj plovidbi BiH (BHANSA), Direkcije za civilnu zračnu plovidbu Republike srpske (RS) (RSCAD) i Federalne direkcije za civilnu avijaciju (FEDCAD).

Godinama kontrolu letenja nad nebom BiH vrše Hrvatska i Srbija, za to dobijaju milionska sredstva, a s uvođenjem samostalne kontrole ona bi išla Bosni i Hercegovini.

Ratkovica ističe da je na godišnjem nivou to prihod od oko 34 miliona maraka, ali se mora imati u vidu da ta sredstva nisu profitabilna, nego će se ona koristiti za nadoknadu troškova rada i pružanja usluga.

“Ali korist za BiH je od poreza i doprinosa koji će se uplaćivati”, dodao je.

Ministar komunikacija i transporta Rudo Vidović potvrđuje i kako je na sastanku zaključeno da je potrebno redovno održavati koordinaciju svih institucija koje su nadležne za ovu oblast.

Kada je u pitanju rješavanje pitanja smještaja BHDCA, koja trenutno nema svoje prostorije, Vidović je rekao da je na kolegiju resornog ministarstva, koji je također održan, zaključeno da će BHDCA s predstavnicima ministarstva pripremiti informaciju koja će biti upućena Vijeću ministara BiH, a koja bi trebalo da definira uslove potrebne za konačno rješavanje ovog problema.

Obavljen je i razgovor s vlasnikom prostora kojem BHDCA trenutno plaća najamninu i koji je izrazio spremnost za eventualnu prodaju ovog prostora.