BiH
0

Neargumentovani navodi o potapanju rudnika soli Tušanj

FENA
Predstavnici Rudarskog instituta iz Tuzle još jednom su ponovili da su učestale izjave prema kojima u procesu potapanja sonih ležišta ispod gradskog jezgra Tuzle dolazi do ekstremnih pojava koje ukazuju na alarmantno stanje nerealne i neargumentovane te da nema razloga za paniku.

Kako je istakao Esad Oruč, izvršni direktor Rudarskog instituta, sudeći prema dinamici kretanja podzemnih voda u području masiva, uočene su izuzetne zakonitosti koje samo pomažu zaključiti da se u području masiva ne dešava ništa nepredviđeno.

"To nepredviđeno mogu da budu nagli prolomi, pomjeranja, isticanje na površini ali takvih pojava za sada nema“, kazao je Oruč. U ovom periodu, navodi Oruč, s nivoima podzemnih voda blizu se takozvanog kvaziprirodnog stanja, a to je stanje koje će se uspostaviti s prirodnim režimom prihranjivanja i dreniranja“, naglasio je izvršni direktor Rudarskog instituta Tuzla.

Navodi da je evidentirano usporavanje procesa slijeganja, što je jedan od prvih pozitivnih efekata prestanka crpljenja slane vode iz sonih ležišta“.