Poražavajući podaci
0

Neadekvatna ishrana 80 posto dojenčadi u BiH

SRNA
U BiH se 80 posto djece mlađe od 12 mjeseci neadekvatno hrani, podaci su istraživanja projekta "Rani dječji rast i razvoj", koji provdi UNHCR i ministarstva zdravlja Republike Srpske i Federacije BiH.

Prema ovim istraživanjima, 82 posto djece mlađe od šest mjeseci nije isključivo dojeno, 27 posto djece uzrasta od 18 do 29 mjeseci nije potpuno imunizirano, a 36 posto djece uzrasta od dvije do deset godina izloženo je fizičkom ili psihičkom kažnjavanju.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović danas je u Sarajevu, na konferenciji pod nazivom "Najbolji početak za svako dijete" koju je organizovao UNICEF, istakao da će se buduće politike i strategije u ovoj oblasti realizovati kroz aktivnosti integrisanih centara za roditelje i djecu. 

"Ovi centri će pružati pomoć roditeljima i djeci u oblastima ishrane, zdravlja, obrazovanja i socijalne zaštite. Integrisani centri ranog dječjeg rasta i razvoja posvetiće posebnu pažnju isključenoj i siromašnoj djeci i njihovim porodicama. Integrisani centri u BiH su u ovom trenutku otvoreni ili u fazi otvaranja u devet lokalnih zajednica", istakao je Nović.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić istakao je da je ponosan na činjenicu da je stopa smrtnosti dojenčadi u RS jako niska i da iznosi samo 3,2 promila.

"U proteklom periodu smo jako puno uradili na promociji programa 'Bolnice-prijatelji beba', čiji su sertifikat dobile sve zdravstene i porodiljske ustanove u RS. Smatramo da u tom smjeru treba nastaviti jer smo svjesni da za razvoj dojenčadi ništa nije važno kao majčino mlijeko", istakao je Škrbić.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Florens Bauer pozvala je ovom prilikom zdravstveni sektor u BiH da promoviše adekvatnu ishranu dojenčadi, te da zajedno sa drugim partnerima i sektorima socijalne zaštite i obrazovanja, radi na razvoju održivih modela integralnih usluga za rani dječji rast i razvoj kojima će se osigurati blagostanje djece. 
Hauber je poručila da je UNICEF posvećen pružanju podrške vlastima i mobilisanju društva, donatora i poslovne zajednice kako bi se osigurao "najbolji početak za svako dijete".

Pomoćnik ministra zdravstva FBiH Goran Čerkez rekao je da je u saradnji sa UNICEF-om  proteklih godina ovo ministarstvo realizovalo niz projekata, kao što su "Bolnice-prijatelji beba" i projekti edukacije majki porodilja o ishrani dojenčadi, što je značajno uticalo na promjenu svijesti stanovništva i zdravstvenih radnika o tim pitanjima.