BiH
22

Ne znate za koga glasati: Uradite test!

Glasačko tijelo u Bosni i Hercegovini je nedovoljno informirano o programima i stavovima bh. stranaka o pitanjima koja ih se direktno tiču ili čije važnosti nisu ni svjesni. Politička neinformiranost stanovništva je problem koji se rješava dugotrajnim procesom političkog osvještavanja. Kao kraći put za rješavanje ovog gorućeg problema, koji često rezultira davanjem glasa neodgovarajućem kandidatu ili političkom subjektu, izrađen je online alat za određivanje glasačkih preferencija.

"U saradnji sa kreatorima VoteMatch alata, koji u Evropi postoji već dugi niz godina, Institut je započeo izradu navedenog izbornog kviza u Bosni i Hercegovini, čiji je bh. naziv Izboromat. Izboromat funkcionira tako što korisnici/e izražavaju svoje slaganje, neslaganje ili neutralan stav prema određenom političkom pitanju te na taj način usmjeravaju svoje preferencije ka određenim političkim subjektima i eliminiraju one koji im nisu bliski. Nakon završetka kviza, na osnovi odgovora danih na postavljena pitanja, korisnicima se daje informacija o tome koje su političke stranke najbliže njihovom političkom stavu", naglašavaju u Institutu za razvoj mladih KULT.

Ciljevi ovog alata su da korisnike informira o ključnim političkim pitanjima i razlikama između političkih subjekata u BiH, potakne glasače da izađu na izbore, promovira debatu te izbore učini zanimljivim glasaču.

"Naglašavamo da Izboromat služi isključivo kao vodič i ne da daje konačan odgovor na pitanje za koga trebate glasati. Kako biste donijeli odluku o tome za koga glasati, savjetujemo vam da se detaljnije informirate o političkim subjektima u BiH", navodi se u saopštenju.

"Prije upotrebe pažljivo pročitati materijale na www.izboromat.com. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama, podijelite link na svom Facebook i Twitter profilu", dodaje se u saopštenju.