Bariša Čolak
0

"Ne znam zašto je uhapšen Ejup Ganić"

FENA
Bariša Čolak
Bariša Čolak
Britanska policija ponovno je u Londonu zadržala ratnog člana predsjedništva BiH Ejupa Ganića i sprovela ga nadležnomu sudu, izjavio je za Hinu državni ministar sigurnosti BiH Bariša Čolak.

"Gospodin Ganić je zadržan i policija ga je sprovela nadležnom sucu radi izjave", rekao je Čolak.

Bariša Čolak je rekao da ne zna zašto je Ganić uhapšen i da ne može komentirati mogući zahtjev Srbije za njegovo izručenje.

"Ja takvu informaciju jednostavno nemam", dodao je.

Čolak drži nelogičnim da srbijanske vlasti sada insistiraju na Ganićevom progonu jer sporazum koji je u petak potpisan između BiH i Srbije nalaže državama da pri procesuiranju ratnih zločina države međusobno dostavljaju spise te da se procesi vode na temelju državljanstva i prebivališta osobe.

Ministrica pravde Srbije Snežana Malović izjavila je Tanjugu da je bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ejup Ganić uhapšen u nedjelju uvečer na londonskom aerodromu Heathrow na temelju potjernice koju je za njim izdao beogradski Interpol.

"Ministarstvo pravde će nadležnim tijelima Velike Britanije ujutro uputiti molbu za ekstradiciju Ganića Srbiji", najavila je ministrica pravde.

Ona je precizirala da je londonski Interpol o Ganićevim hapšenju obavijestio Interpol Srbije.

MUP Srbije je početkom 2009. godine, po nalogu istražnog suca, raspisao potjernice za 19 osoba iz BiH, među kojima su članovi ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu maja 1992. godine.