Tribunal u Hagu
0

Ne zna se kada će početi suđenje Ratku Mladiću

SRNA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Predstavnik Haškog tribunala Martin Petrov izjavio je danas da još ne može da se kaže kada će početi suđenje nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću.

"Svaki pokušaj da se odgovori na to pitanje u ovom trenutku bila bi spekulacija", rekao je Petrov na redovnom brifingu za novinare.

On je podsjetio da pretpretresno vijeće tek treba da donese odluku po zahtjevu tužilaštva da se podijeli optužnica protiv Mladića i najprije održi suđenje za genocid u Srebrenici. 

Krajnji rok odbrani da odgovori na taj zahtjev ističe danas, a strane u postupku imaju i pravo žalbe kada odluka bude donesena, rekao je Petrov. 

Haško tužilaštvo zatražilo je da se Mladiću sudi u dva odvojena postupka: prvo po optužnici za genocid u Srebrenici, a zatim za progon nesrba, zločine u Sarajevu i uzimanje talaca.

Odluku o zovom zahtjevu donijeće pretresno vijeće kome predsjedava holandski sudija Alfons Ori.

U dvije tačke, general Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još osam opština, u ostalih devet tačaka na teret mu se stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, prisilno premještanje, terorisanje, nezakoniti napade na civile i uzimanje talaca. 
Po istoj optužnici, pred Tribunalom duže od godinu i po dana traje proces bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

U prvom pojavljivanju pred sudijom Orijem, general Mladić je 3. juna odložio izjašnjavanje o krivici za mjesec dana, na šta je imao pravo po Statutu suda. Mladić je tada rekao da želi da u međuvremenu sastavi tim za odbranu, a optužbe je nazvao "gnusnim" i "monstruoznim".

Ni u ponovljenom pojavljivanju pred sudijom, 4. jula, optuženi nije želio da se izjasni o tačkama optužnice, poslije čega je sudija u spis uveo da se Mladić ne osjeća krivim.

Za Mladićevog branioca Tribunal je 22. jula postavio beogradskog advokata Branka Lukića.

Mladić je u pritvoru Tribunala od 31. maja, kada su ga vlasti Srbije prevezle u Roterdam specijalnim avionom i predale ga sudu. Prvu optužnicu protiv Mladića Tribunal je podigao 25. jula 1995, ali on je bio u bjekstvu do 26. maja, kada su ga vlasti Srbije uhapsile u Lazarevu kod Zrenjanina.