Sulejman Tihić
0

" Ne želim da učestvujem u propalim razgovorima stranačkih lidera"

FENA
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
Sulejman Tihić (Foto: Arhiv)
Lider Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić smatra da zbog općih izbora u oktobru ova godina nije dobra atmosfera za bilo kakve ozbiljne razgovore o ustavnim reformama u BiH, te da zbog svih dosadašnjih neuspjelih pregovora stranačkih lidera nije spreman da učesvuje u još jednim takvim razgovorima.

„Mislim da smo propustili šanse od 'aprilskog paketa', zatim realne šanse koje smo imali u 'prudskom procesu', iako smo neke iz njega i iskoristili, a propustili smo i veliku šansu u okviru 'butmirskog procesa' i sada u ovoj godini ne bi trebalo održati nikakve konferencije ili razgovore i ponovo to koristiti za neku izbornu kampanju i promidžbu“, kazao je Tihić novinarima u Banjoj Luci.

SDA je do sada, kaže, vodila realnu politiku dijaloga, kompromisa i dogovora.

„Pristajali smo na rješenja od 'aprilskog paketa' do 'prudskog", pa 'butmirskog' i ne bi željeli da ponovo ulazimo i učestvujemo u nekim razgovorima gdje će se svi takmičiti da pokažu koliko su veliki Srbi, Bošnjaci ili Hrvati. Zato ja nisam za neke velike sastanke, velike deklaracije, imamo mi puno takvih deklaracija“, rekao je lider SDA i podsjetio da veliki broj tih dokumenta nije realiziran, a od nekih se i odustalo od pojedinih stranačkih lidera.

On je naglasio da se, umjesto toga, svi trebaju posvetiti tekućim pitanjima, a da poslije izbora, onaj ko bude imao legitimitet, može da razgovora i rješava probleme.

Tihić je dodao i da to što međunarodni predstavnici tvrde da zbog izbora ne smije stati put BiH ka evropskim integracijama ne znači i da će oni taj stav imati i u narednom periodu.

Pitanje je, kaže, šta se ustvari misli, od EU do SAD, kada je u pitanju BiH.

„Stvar je do nas. Mi treba da sjednemo i razgovaramo, budemo spremni i hrabri da činimo kompromise. Mislim da sadašnja generacija aktulenim političkih lidera nema te spremnosti i hrabrosti te da ne trebamo gubiti vrijeme na tome“, rekao je lider SDA.

On smatra i da su male šanse da predstojeća predizborna kampanja prođe bez nacionalnih tenzija, priča o referendumu, ukudanju entiteta i drugim sličnim pitanjima, jer, kaže, pojedincima upravo takve priče služe kako bi se skrenula pažnja javnosti sa stvarnih problema građana.