GDS
0

"Ne zatvarati OHR do donošenja novog ustava"

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Građanska demokratska stranka (GDS) Bosne i Hercegovine smatra da je neprihvatljiva najava odluke o zatvaranju Ureda visokog predstavnika (OHR) u oktobru bez jasne odluke o njegovoj tranziciji u Ured specijalnog predstavnika EU koji će zadržati ulogu glavnog arbitra za tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, saopćeno je danas iz te stranke.

GDS insistira na tome da hitno počnu razgovori o ustavnim reformama na temeljima deklaracija i rezolucija Evropskog parlamenta, američkog Kongresa i Vijeća Evrope, i zaštite prava svih građana učešćem svih političkih subjekata, nevladinih organizacija i ustavnopravnih eksperata, transparentno i s usaglašenom metodologijom te preciznim rokovima.

GDS poziva na promjene koje će donijeti novi ustav, novi izborni zakon i preuzimanje odgovornosti domaćih političkih snaga.

Na kraju mandata Evropskog parlamenta i Evropske komisije u ovoj godini i na početku novih mandata treba u cijelosti razmotriti ostvarivanje rezolucija Evropskog parlamenta kao i ostvarivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH prije donošenja konačnih odluka, saopćeno je iz GDS-a BiH.