MUP ZHK
0

'Ne unosite nemir među građane politikantskim istupima'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iz MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona pozvali su danas predstavnike političkih organizacija u tom kantonu da svojim istupima ne unose nemir među građane tog kantona glede istrage o navijačkim neredima u Širokom Brijegu te huliganskim napadima uoči utakmice Široki Brijeg i Sarajevo.

Podsjetili su da je nositelj istrage o nemilim događajima u Širokom isključivo MUP ovog kantona u saradnji s Federalnom upravom policije i MUP-om Kantona Sarajevo te istakli da se MUP ovog kantona ne može miješati u ingerencije drugih institucija kao ni druge institucije u ingerencije MUP-a, ali da je saradnja neophodna kako bi se svi sudionici identificirali i procesuirali u skladu sa zakonskim odredbama.

"MUP ZHK prihvata pritisak javnosti za što bržom istragom i procesuiranjem izgrednika, ali dužni smo ukazati kako se taj pritisak vrši na jedan nedobronamjeran i neprimjeren način s ciljem dezinformiranja javnosti, što svakako samo može otežavati istragu. Stoga apeliramo na sve političke subjekte da svojim politikantskim istupima ne unose nemir među građane te na medije da objektivno i korektno informiraju javnost ne prejudicirajući ishod", stoji u saopćenju iz MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona.