Naša stranka
0

"Ne uništavajte Počitelj"

Sarajevo-x.com
Povodom izjave Bože Ljubića, državnog ministra za saobraćaj i komunikacije, da će se, uprkos protivljenju intelektualca, stručnjaka i građana, iznad Počitelja graditi most na koridoru VC, Naša stranka upućuje najžešće proteste.

Naime, Počitelj je jedan od najvažnijih arhitektonskih cjelina koja predstavlja neprocjenjiv kulturnohistorijski spomenik.

Tu vrijednost Počitelja odavno su prepoznali i naši slikari, pa su u ovaj prelijepi gradić smjestili likovnu koloniju, zasigurno jednu od najboljih u čitavom regionu jugoistočne Evrope. Samo Božo Ljubić očito ne prepoznaje kulturnopovijesnu vrijednost Počitelja. Zato je i odlučio da je uništi gradnjom spornog mosta. Javnosti je poznato da je na sličan način, gradnjom hotela Ruža, ugrožena arhitektonska jezgra Mostara, zbog čega je morao reagirati čak i UNESCO prijetnjom da će Mostar izbrisati sa svoje liste svjetske kulturne baštine, ističu iz Naše stranke.

Ljubić i njegovi koalicioni partneri ne uništavaju samo Počitelj i Mostar. Oni to čine i čitavom obilju drugih kulturnohistorijskih spomenika u BiH. Umjesto da štite i čuvaju naše kulturnopovijesno blago, etnonacionalistički vlastodršci svim silama se trude ga unište. Istodobno s tim, biračaima bacaju prašinu u oči licemjernim parolama o zaštiti nacionalne kulture i turističkim potencijalima BiH, navodi se u saopštenju Naše stranke.

Naša stranka poziva intelektualnu i stručnu javnost, sve građane i građanke da se žestoko usprotive Ljubićevom nakaznom planu, a njemu direktno na ovaj način poručujemo: Spremni smo iskoristiti sva demokratska sredstva da zaustavimo Vaš podli plan. Počitelj ćemo braniti i vlastitim tijelima ako treba. Pozivamo i zvaničnike UNSCO-a da nam se pridruže u plemenitoj odbrani Počitelja od ljubićevskog tipa zla. Ultimativno tražimo od OHR-a da se uključi u ovu raspravu i stane u zaštitu bosanskohercegovačkog kulturnohistorijskog blaga koje uništavaju neobrazovani i poluobrazovani vlastodršci, zaključuje se u saopštenju.