Milenko Brkić, HNZ
0

"Ne trebaju nam tri javna RTV servisa, za početak ugasimo federalni"

FENA
Milenko Brkić, HNZ
Milenko Brkić, HNZ
Predsjednik Hrvatske narodne zajednice (HNZ) dr. Milenko Brkić apelira da se konačno uredi stanje u sustavu javnih radiotelevizijskih emitera u Bosni i Hercegovini.

"Prvi korak u tom smjeru može biti odluka Skupštine Federacije BiH da ugasimo javni servis Federacije i pridružimo sve resurse, kadrovske, tehničke, stručne, programske i ostale u zajednički Javni RTV servis Bosne i Hercegovine.

U tom procesu moguća su brojna rješenja kojima bismo popravili kvalitetu i osigurali da taj jedinstveni javni RTV servis jednakopravno služi svim narodima i građanima Bosne i Hercegovine.

Nama treba javni servis, a ovo što sad imamo karikatura je od javnog servisa, na sve tri razine, i puno je bliži kod nekih državnoj, kod nekih privatnoj televiziji. Ne mogu javnim servisom upravljati samo ljudi koje postave parlamenti, moramo uključiti i civilno društvo i javnost u upravljanje javnim rtv sustavom, posebno stručne i odgovorne osobe, kao što je slučaj u demokratskim i civiliziranim državama.

Posebno apeliram na hrvatske političke predstavnike u Federaciji BiH. Stalno govorimo da nam je Dayton nametnuo blokade, a nigdje se tako snažno ne odražava ta daytonska slika BiH kao u sustavu Javnog radiotelevizijskog emitiranja.

Postojeća tri emitera preslikavaju daytonski ustroj BiH sa svim nelogičnostima koje Dayton nosi. Građani Bosne i Hercegovine financiraju tri rtv kuće koje vode tri različite medijske politike. I ne samo medijske.

Stalni smo svjedoci sukoba, nerazumijevanja i optuživanja među različitim emiterima. Otvoreno mogu reći da svaki javni servis, i državni i oba entitetska, imaju snažno naglašenu političku i kadrovsku inklinaciju ovoj ili onoj političkoj strukturi.

Apeliram da napravimo prvi korak u ovom smjeru - donesimo odluku da gasimo Javni RTV servis Federacije BiH i pridružimo ga jedinstvenom RTV servisu Bosne i Hercegovine. Uvjeren sam da će i drugi entitetski javni emiter prepoznati važnost uređivanja ovog sustava. A u tom procesu pridruživanja možemo riješiti brojna pitanja, pa i pitanje jezika, programa, nadzora, financiranja, kontrole kvalitete, upravljanja i brojna druga", tvrdi predsjednik HNZ-a dr. Milenko Brkić.