Tarik Sadović
0

"Ne štitim nikoga osim zakona"

FENA
Ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović odgovorio je u subotu u razgovoru za Fenu na niz optužbi koje su proteklih dana iznešene protiv njega, uključujući informacije iz medija da je američka administracija postavila ultimatum Stranci demokratske akcije (SDA) da su daljnji kontakti s ovom strankom uvjetovani njegovom smjenom.

"Pošto sam član Predsjedništva SDA, mogu reći da takva informacija nikad nije iznešena ili prezentirana na stranačkim organima. Lično ne vjerujem da je bilo takvih ultimatuma", kazao je ministar Sadović.

On navodi da je možda bilo određenih razgovora iz oblasti sigurnosti, ali se na zvaničnim organima SDA nikad nije razmatralo to pitanje.

Sadović je, također, odbacio kao "odvratne manipulacije" optužbe iznesene na njegov račun, posebno od strane poslanika iz Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH da štiti mudžahedine u BiH, da je etnički očistio Ministarstvo sigurnosti te da je sklon nepotizmu.

"Ja ne štitim nikoga osim zakon. Kada sam postao ministar zakleo sam se da ću poštivati Ustav i zakone i toga se isključivo pridržavam", poručio je.

U Ministarstvu sigurnosti BiH i njegovim upravnim organizacijama SIPA-i, Graničnoj policiji, Službi za strance i drugim zaposleno je nešto manje od 4.000 ljudi.

"Ako bilo ko u ovoj zemlji nađe nekog mog daljnjeg rođaka da je zaposlen među tih 4.000 ljudi, ja ću odmah dati ostavku", rekao je Sadović.

Tu je Sadović naveo i bizarne primjere medijskih optužbi protiv njega. Recimo da je njegov bivši šef kabineta, a sada savjetnik, Nedim Čustović zet njegovog brata. Sadovićev brat, međutim, uopće nema kćerku, niti njih dvojica imaju sestru.

Optužbe da je etnički očistio Ministarstvo sigurnosti Sadović je okarakterizirao kao "odvratnu laž".

" Neka kažu koga sam to etnički očistio", poručio je.

Zapravo, navodi on, u toku godinu i po dana koliko je na čelu Ministarstva, primljeno oko 700 u Ministarstvo i razne službe sigurnosti pripadnika svih nacija i onih iz reda ostalih, a ukupna struktura u Ministarstvu sigurnosti je izbalansirana.

"Nema govora o bilo kakvoj nacionalnoj diskriminaciji i to veoma dobro znaju oni takve laži plasiraju", smatra Sadović.

Kao primjer je naveo da je na čelu Granične policije Hrvat, na čelu SIPA-e Srbin, na čelu Službe za poslove sa strancima također je Srbin, donedavno je na čelu Interpola za BiH bio Srbin...

"Ako je to etničko čišćenje, ja se onda pitam šta je medijsko prljanje", kazao je Sadović.

Krajnji cilj svih ovih insinuacija, ocijenio je on, jeste unutarnja destabilizacija BiH.

"Oni mene vide kao jednu od prepreka, jer ja uporno radim na stabilizaciji unutarnjih prilika i sarađujem sa svim svojim kolegama, prije svega u interesu BiH", rekao je ministar Sadović.

Slučaj Abu Hamze, koji se trenutno nalazi u imigracionom centru, Sadović je ocijenio izuzetno složenim pravnim slučajem.

Abu Hamza ima svoje pravne zastupnike koji nastoje da njegove interese zaštite na najbolji mogući način. Ali, naglasio je Sadović, u svim postupcima u ovom slučaju uvijek su Sud BiH i Ustavni sud BiH davali zadnju riječ, a i Evropski sud za ljudska prava donio je mjeru kojom je pozvao vlasti u BiH da ne deportiraju Abu Hamzu dok se ne završe svi postupci koji se protiv njega vode.

Pritom je "ordinarna laž" da ministar sigurnosti neće da potpiše rješenje o deportaciji osoba afro-azijskog porijekla.

"Ministar sigurnosti ne potpisuje rješenja o deportaciji stranih državljana, nego to rade druge službe u okviru Ministarstva", naglasio je Sadović.

Na kraju razgovora Sadović je govorio i o svojim odnosima s predsjednikom SDA Sulejmanom Tihićem, naglasivši da su ti odnosi privatno odlični, a politički veoma korektni.

Naveo je kako su njih dvojica saradnici već dugi niz godina, te da u najvećoj mogućoj mjeri dijele političke stavove i razmišljanja.

"Ja pripadam onim političarima koji se vrlo pohvalno izražavaju o Tihićevom generalnom pristupu politici", istaknuo je Sadović.

On smatra da je Tihićeva politika umjerenosti, postepenosti u koracima, politika koja je prije svega usmjerena na izgradnju države najbolja za BiH. U tom smislu će Sadović uvijek davati svoju podršku Tihiću. Također je rekao da je uvijek imao slobodu da bez ikakvih sankcija na organima stranke iznese i suprotna mišljenja.

"Naravno, kada organi stranke o nečemu donesu odluku, moja je dužnost da je poštujem i ja ih poštujem. Međutim, nikad nisam prezao da krajnje otvoreno i dobronamjerno iznesem svoja politička stajališta, makar su i u suprotnosti s nekim mišljenjima predsjednika ili organa stranke. Ja sam imao odlučnost da jasno izrazim svoje stavove i nikad nisam od toga strahovao. Veličina političke ličnosti predsjednika Tihića jeste u tome što dozvoljava unutarstranački dijalog i što nikada nikoga nije kaznio za suprotno mišljenje", rekao je u subotu za Fenu ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović.