Ashton i Fuele vlastima BiH
0

"Ne smije se više gubiti vrijeme"

Sarajevo-x.com
Catherine Ashton i Stefan Fuele
Catherine Ashton i Stefan Fuele
Evropska unija je opredijeljena da potiče razvoj funkcionalnog, prosperitetnog i savremenog demokratskog društva u Bosni i Hercegovini sposobnog da u konačnici osigura članstvo u Evropskoj uniji, napisali su visoka predstavnica EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Evropske komisije Catherine Ashton i komesar za proširenje Stefan Fuele u kolumni objavljenoj u trima dnevnim novinama u BiH.

Da bi se to ostvarilo, napisali su, Bosni i Hercegovini su potrebne “odgovorne vlasti koje ispunjavaju obećanja i lideri koji su spremni napraviti teške kompromise,” te su naglasili da “EU neće prihvatiti nikakva osporavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, niti pokušaje poništavanja reformi koje su do sada provedene kako bi se zemlja približila Evropskoj uniji.”

Baronesa Ashton i komesar Fuele tražili su brzo postizanje dogovora o formiranju novih vlasti, ističući da je “pokazano izuzetno mnogo političke volje i sposobnosti da se postigne konsenzus kako bi se ispunili uslovi mape puta za viznu liberalizaciju - i rezultati su jasni. Isti takav pristup je potrebno primijeniti i u drugim oblastima.”

Napominjući kako je EU najveći investitor u Bosni i Hercegovini, njen najveći trgovinski partner i njen najveći izvor direktne pomoći, naglasili su da je EU “spremna da krene naprijed na konstruktivan i kreativan način i da uradi što se očekuje kada potrebni uslovi budu ispunjeni.”

Kako bi uspostavila bolje partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom i povećala saradnju, navode Ashton i Fuele, EU sada radi na “modificiranom i ojačanom prisustvu” na terenu dok implementira Lisabonski ugovor, što “daje Evropskoj uniji jedan glas i jednu adresu u Bosni i Hercegovini. To će našu saradnju učiniti lakšom, jasnijom i efikasnijom.”

Oni su istaknuli da reforme za integraciju u EU nisu samo pitanje ispunjenja kriterija za članstvo, već da se istovremeno radi o “neophodnoj političkoj, demokratskoj, ekonomskoj i socijalnoj tranziciji koja će modernizirati zemlju.”

Baronesa Ashton i komesar Fuele identificirali su postizborne prioritete, uključujući ustavnu reformu, “kako bi se osigurala adekvatna provedba univerzalnih ljudskih prava te kako bi se osigurale funkcionalne i efikasne institucije koje mogu donositi brze odluke, da bi Bosna i Hercegovina postala vjerodostojan partner u međunarodnoj zajednici.”

Ashton i Fuele su također ukazali na urgentnu potrebu rješavanja pitanja državne imovine te pripreme popisa stanovništva na državnom nivou u 2011. godini, koji će osigurati podatke potrebne za integraciju u EU, za privlačenje investicija, za otvaranje radnih mjesta i adekvatno ekonomsko planiranje.

“Što prije budu formirani novi organi vlasti, prije će se moći prihvatiti ozbiljnog posla”, napisali su. “Evropska unija će nastaviti energično i aktivno pomagati novoizabranim vlastima da zemlju vrate na put reformi i napretka koji vode ka integraciji u EU. Ali, mi možemo samo pomoći, dok pravi posao mora uraditi Bosna i Hercegovina. Ne smije se više gubiti vrijeme.”