Gradski vijećnici o hapšenju Divjaka
0

"Ne smije se dozvoliti omalovažavanje Sarajeva"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva vijećnici su danas razgovarali o hapšenju Jovana Divjaka, penzioniranog generala Armije RBiH, kao i o nedavnoj izjavi potpredsjednika Republike Srpske Emila Vlajkija o navodnoj islamizaciji Sarajeva.

Vijećnik Mirsad Šabaredžović, započeo je ovu raspravu u okviru tačke dnevnog reda Vijećnička pitanja i inicijative kada je zatražio da Gradsko vijeće pod hitno zaštiti dignitet Sarajeva kao multikulturalnog grada i da se konačno riješi pitanje hapšenja Sarajlija po evropskim zemljama.

Gradonačelnik Alija Behmen je kazao da ovo vijeće i Gradska uprava s njim na čelu može vršiti pritisak na više nivoe vlasti. Dodao je i da je lično od prvog dana učestvovao u iznalaženju načina za oslobođenje Jovana Divjaka.

S tim u vezi Tatjana Ljujić-Mijatović, zamjenica predsjedavajućeg Gradskog vijeća, kazala je da za hapšenje Divjaka nije kriva ni Austrija, ali ni Republika Srbija nego su krive državne institucije BiH i nadležni ministri.

"Sapunica Divjak će se nastaviti sve dok ovu problematiku ne vratimo u državne institucije", mišljenja je vijećnik Harun Imamović.

Gradimir Gojer, vijećnik u Gradskom vijeću, također se uključio u raspravu predlažući da ovo vijeće ne demantira izjavu Vlajkija, nego da javno prezentira šta sve Sarajevo čini da bi glavni grad BiH bio multikulturalan i da bi se otoplili zategnuti odnosi gradova u dva entiteta.

Vijećnici su se složili da se ne smije dozvoliti daljnje omalovažavanje Sarajeva.

Na početku sjednice vijećnici su minutom šutnje odali počast poginulim ljudima u Japanu, koji je pogodio nezapamćeni zemljotres.

Gradonačelnik Behmen ranije je uputio i telegram saučešća japanskom ambasadoru u BiH, a danas je još jednom ponovio da je ova zemlja putem svoje ambasade u BiH od završetka rata uložila oko 550 miliona eura za obnovu BiH.