Davor Čordaš
0

"Ne smije se dozvoliti novi aprilski paket"

SRNA
Potpredsjednik Republike Srpske /RS/ Davor Čordaš izjavio je da se u procesu ustavnih promjena ne smije doći u situaciju kao prije tri godine, kada je pao "aprilski paket".

''Na ustavnim promjenama možemo 'zakovati' stvari i doći do sličnog rezultata kao što smo imali prije tri godine kada je pao 'aprilski paket'. Uvjeren sam da će u kratkom vremenu biti ostvareno ono što nam je zadato. Političari koji ne budu sarađivali, ili će se morati skloniti, ili će biti uklonjeni sa političke scene", rekao je Čordaš i naglasio da BiH ne može ostati kao pusto ostrvo, jer to Amerika neće dozvoliti.

Čordaš je za "Nezavisne novine" rekao da ustavna reforma nije pitanje prudskog procesa i trojice lidera, već predstavnika svih političkih stranaka u parlamentu BiH i njihove odgovornosti, kako za sadašnjost, tako i za budućnost.

"Tri lidera su ljudi koji nose ideju, ali su jasno rekli  da se do kraja moraju uključiti svi da bi zaživio prudski proces.  Da bi u Ustavu BiH  bilo šta bilo izmijenjeno, mora se doći do dvotrećinske većine u parlamentu. Predstavnici tri političke stranke nisu dovoljni da bi bio donesen bilo koji korak u promjeni  Ustava BiH, a kada je riječ o Prudu, već je dobar dio iz sporazuma zaživio -  od pitanja državne imovine, distrikta Brčko, fiskalnog savjeta, a najavljuje se i rekonstrukcija Savjeta ministara BiH", naglasio  je Čordaš. 

On je uvjeren da će se naći dovoljno snaga u BiH za ustavnu reformu, ali  u ovoj godini, jer ako se bilo šta prenese u  sljedeću godinu, koja je izborna, tada će ponovo nastupiti ona retorika za koju su SAD jasno poručile  da je neće tolerisati. 

Čordaš smatra da je poruka SAD jasna - da političari koji se budu vraćali u prošlost i koji budu koristili nacionalnu retoriku prošlosti neće imati perspektivu da ostanu u politici.

"I Federacija BiH i RS svoje maksimalističke zahtjeve treba da svedu na razumnu mjeru. Kada je riječ o entitetskom glasanju, mislim da će ono biti riješeno ako se dogovorimo o budućem  ustrojstvu BiH, koji će zadovoljiti sva tri konstitutivna naroda", rekao je Čordaš.