Policija upozorava
0

Ne pružajte lopovima priliku za provalu

Sarajevo-x.com
Iako je tokom 2008. godine zabilježen smanjen broj teških krađa provaljivanjem u odnosu na prošle godine u Kantonu Sarajevo, pripadnici policije upozoravaju građane da uvijek budu na oprezu kada je njihova imovina u pitanju.

Tokom 2008. godine policiji je prijavljeno 3.905 slučajeva teške krađe provaljivanjem u stanove, kuće i poslovne objekte , što je za 868 slučajeva manje nego što je prijavljeno 2007. godine.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajeva Dragan Mioković, pak, ističe da građani nemarnim odnosom prema imovini mogu 'privući' provalnike.

"Predrasuda je da se krađe obično dešavaju noću. Provalnici najviše 'rade' upravo u prijepodnevnim satima kada je izvršilac siguran da nikoga neće zateći u stanu. Njihovo pravilo je obično 'što prije doći novca ili zlata, te što prije otići sa lica mjesta'", govori Mioković, napominjujući da se provale u stanove najčešće događaju za vrijeme godišnjeg odmora i u dane vikenda.

Policija također upozorava da lopov, prije nego što izvrši provalu, jedno vrijeme prati svoju metu, provjerava telefonski broj ili pozvoni na vrata i navodno traži neku osobu, a potom se ispričava i kao, čudi se, kako taj ne stanuje baš tu.

Bravu, ako ne otvori podesnim ključem ili uz pomoć alata zvanog češalj, lomi uz pomoć naprave 'top lomača' ili najobičnijim kliještima.

Također upozoravaju da ukoliko idete nakratko iz stana u posjetu susjedu, prijatelju ili porodici, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u stan i za veoma kratko vrijeme odnose novac, nakit ili tehničku robu.

Policija također savjetuje da fotografirate nakit i dragocjenosti radi prepoznavanja i lakšeg pronalaska, te da zapišete serijske brojeve skupocjenih uređaja (tehničke robe) i oružja.