Skup anesteziologa
0

"Ne prepoznaje se značaj i kompleksnost posla anesteziologa"

FENA
Anesteziolozi sa svjetski priznatih klinika prenijeli su bh anesteziolozima najnovija teorijska i praktična dostignuća iz te oblasti medicine na Trećem forumu anesteziologa koji je u subotu održan u Sarajevu.

Predstavnik Organizacionog odbora skupa prim. doc.dr. Ismet Suljević s Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a kazao je FENI da je današnji skup važan za unaprjeđenje ovdašnje kliničke prakse i naučni razvoj te oblasti medicine. On kaže da KCUS ima dobre predispozicije u tehničkom smislu za ozbiljna klinička i naučna istraživanja, te da bi u budućnosti mlade istraživače trebalo motivirati da se bave ovom oblasti medicina, a sve za dobrobit pacijenta.

Primarijus Suljević istaknuo je da anesteziolozi nisu dovoljno nagrađeni s obzirom na njihov doprinos i vodeći računa da je anesteziologija vrlo kompleksna oblast medicine koja zahtijeva posebna odricanja i napore.

Kaže da KCUS ima oko 50 anesteziologa, ali da su realne potrebe znatno veće što pokazuju evropska i svjetska iskustva. Smatra da bi KCUS i organi vlasti trebalo da iznađu mogućnosti za zapošljavanje dodatnog kadra i tako im pruže šansu da se dokažu kroz naučni i stručni rad.

Jedan od sudionika skupa bio je prof.dr. Ino Husedžinović iz zagrebačke bolnice Dubrave koji je kazao da se ni u Hrvatskoj dovoljno ne prepoznaje značaj i kompleksnost posla koji rade anesteziolozi, ali je i istaknuo činjenicu da je suština ipak u dobroj organizaciji posla.

Organizator Trećeg Sarajevo foruma anesteziologa su Klinika za anesteziologiju i intenzivno liječenje i Institut za naučni razvoj KCUS-a, Udruženje za razvoj medicinskih istraživanja u BiH, te Klinika za anesteziologiju i intenzivno liječenje i Asocijacija za promociju medicinskih istraživanja iz Graca.

Skupu su prisustvovali anesteziolozi iz BiH, a predavači su vrsni stručnjaci iz Evrope i svijeta.