Vjekoslav Bevanda
0

"Ne prenositi obaveze iz ove godine u narednu"

FENA
Vjekoslav Bevanda (Foto: Sarajevo-x.com)
Vjekoslav Bevanda (Foto: Sarajevo-x.com)
Dopremijer Federacije Bosne i Hercegovine i ujedno ministar finansija Vjekoslav Bevanda rekao je na godišnjoj pres-konferenciji danas u Sarajevu da će Ministarstvo na čijem je on čelu nastojati da u nekoliko preostalih dana do završetka godine isplati sve ovogodišnje obaveze kako nijednu ne bi moralo prenijeti u narednu.

Prognozirajući 2010., bez mnogo detaljisanja je ocijenio da će biti "dosta teška" pošto tada očekuje pravi udar ekonomske krize. Stoga, prema njegovoj izjavi, on zagovara jaku finansijsku disciplinu i štednju gdje god se to može.

Na ublažavanju efekata ekonomske krize, nažalost, nije učinjeno dovoljno, ocjena je federalnog ministra finansija koji smatra da najteži udarac zbog toga trpi proizvodnja, naročito izvozna.

Rezimirajući ovogodišnje učinke iz svog resora, izjavio je da je zadovoljan što će ubrzo biti izmirene obaveze za staru deviznu štednju svim štedišama čiji su ulozi do 1.000 KM i napomenuo da s 31. decembrom kreće emisija obveznica.

Zadovoljan je što se postepeno izmiruju obaveze po ovom osnovu i obaveze na osnovu ratnih potraživanja.

U godini koja je na izmaku, na inicijativu resornog ministarstva, u Federaciji su usvojena 23 zakona a četiri su u proceduri, rekao je Bevanda.

Iduće godine počinje primjena Zakona o fiskalnim sistemima koji propisuje uvođenje fiskalnih kasa u sve vrste trgovinskog prometa neovisno o načinu plaćanja. To je sistem koji će, prema najavama, omogućiti bolji uvid Porezne uprave u finansijske tokove, a ministar Bevanda najavljuje da će Vlada participirati privrednicima u troškovima za fiskalizaciju.

Kad je u pitanju Vladin dug Fondu PIO, Bevanda je kazao: "Neka se Fond presabere i kaže koliko smo dužni te po kojim osnovama".

Povodom toga što je Federalni parlament potvrdio nedavno Vladin prijedlog za utvrđivanje entitetskog budžeta za narednu godinu, ministar finansija je napomenuo da je ovo već treći put da se budžet za narednu godinu donosi u tekućoj, što je dobro.

Rebalans budžeta za 2010. godinu najavio je za mart.

Federacija je, osim utvrđivanja bužeta za 2010., uradila i rebalans ovogodišnjeg te pred kraj godine donijela više zakona koji su uvjet za odobravanje druge tranše novca od stand-by aranžmana Bosne i Hercegovine s Međunarodnim monetarnim fondom, podsjetio je ministar finansija.