U martu na uslovnoj slobodi
0

Ne postoje nove istrage protiv Fikreta Abdića

Sarajevo-x.com
Fikret Abdić
Fikret Abdić
Nakon što je Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske donijelo odluku prema kojoj će Fikret Abdić, koji je osuđen za ratne zločine, u martu naredne godine biti uslovno pušten na slobodu, iz Kantonalnog tužilaštva u Bihaću je potvrđeno da ne postoje nove istrage protiv njega, izvijestio je Birn Justice Report.

Abdić je 2005. osuđen na 15 godina zatvora za zločine počinjene u Autonomnoj pokrajini Zapadne Bosne (APZB), a Komisija za uslovni dopust Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske 13. decembra ove godine donijela je odluku o njegovom prijevremenom puštanju na slobodu, potvrđeno je iz Demokratske narodne zajednice (DNZ) BiH.

Optužnicu protiv Abdića je u augustu 1996. podiglo bivše Više javno tužilaštvo u Bihaću, a odlukom Vrhovnog suda Republike Hrvatske 2001. slučaj je preuzelo hrvatsko pravosuđe, nakon čega je donesena osuđujuća presuda.

Jasmin Mesić, tužilac Tužilaštva Unsko-sanskog Kantona, za BIRN – Justice Report je kazao da Kantonalno tužilaštvo u Bihaću više nema otvorenih istraga protiv Fikreta Abdića.

''Istraga koju smo mi imali rezultirala je optužnicom koja je proslijeđena hrvatskom pravosuđu i po kojoj je on i osuđen'', pojasnio je Mesić.

U DNZ-u su rekli kako nisu očekivali prijevremeno puštanje Abdića na slobodu, jer su razočarani u pravosuđe BiH i Republike Hrvatske.

''Dvije zemlje su uvezane u političku shemu, i na jednoj i na drugoj strani postoje interesi da Fikret Adbić što duže ostane iza rešetaka. Mislim da bi dolazak Abdića na ove prostore BiH donio politički, ekonomski i društveni preokret'', kazao je Esad Čović, politički koordinator DNZ-a BiH.

Čović je dodao i kako smatra da je politika glavni razlog zbog čega Abdić nije ranije pušten na slobodu.

Fikret Abdić, bivši član Predsjedništva BiH, osnovao je APZB 1993. godine, a postojala je do 1995. godine. Zbog zločina počinjenih na tom području, Abdić je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora.