BiH
129

Ne ponovilo se: Federalne vlasti se bavile svojim foteljama, a ne problemima građana

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nevinih političara skoro da i nema i svako od njih snosi dio odgovornosti za protraćene godine koje su potrošili baveći se sobom, a nerealnim problemima građana. Zaključak o četverogodišnjem radu Parlamenta i Vlade FBiH, prema rezutatima analiza Centara civilnih inicijativa, može se svesti na tri riječi: Ne ponovilo se!
Denis Telić, Lejla Deronja Suljić, Maida Behrem Stojanov (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Denis Telić, Lejla Deronja Suljić, Maida Behrem Stojanov (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"Gotovo stalna politička kriza koja se najprije manifestovala kroz opstrukcije i sporost u konstituisanju Parlamenta i Vlade, a potom kroz bezuspješne pokušaje promjene izvršne vlasti i raspada parlamentarnih većina, predstavlja primarnu odrednicu koja karakteriše protekle četiri godine u Federaciji BiH. I pored brojnih upozorenja CCI-a na neprihvatljivost održavanja ovakvog stanja, te inicijative koja godinama stoji 'zaleđena' u institucijama vlasti, iako su je, načelno, svi podržali, politički akteri, iz samo njima znanih razloga odbijaju provesti Ustavne i promjene Izbornog zakona, koje bi onemogućile blokadu sistema, definisale precizne rokove za konstituisanje vlasti, učinile mogućim rekonstrukcije i smjene vlasti tokom mandata i uveli mogućnost raspisivanja vanrednih izbora kao krajnje solucije za rješavanje kriznih situacija koj bi onemogućila da građani BiH ponovo godinama budu taoci političkih stranaka i njihove borbe za vlast", rekla je Maida Behrem Stojanov, glasnogovornica CCI-a na današnjoj konferenciji za novinare.

Vlada FBiH i Parlament FBiH više nisu nego što jesu radili. Neefikasni su i prema nekim parametrima gori od prethodne vlade. Također, više su se bavili raspoređivanja fotelja i međustranačkim prepucavanjem u smislu ko će imati većinu i ko će imati koje ministarstvo, nego što su se bavili onim zbog čega su i postavljeni tu- da vode Federaciju i rješavaju probleme kako bi poboljšali život građana.

Parlament FBiH najneefikasnija institucija vlasti u državi

Parlament FBiH proveo je više od polovine mandata radeći bez plana, a realizacija obaveza u godinama u kojima su programi usvojani bila je katastrofalna. Kršili su se poslovnici, pravilnici, uredbe i sve što je bilo u vezi sa usvajanjem programa.

"Procenat realizacije programom rada planiranih zakona u aktuelnom mandatu u 2011. i 2012. godini iznosio je svega 13 posto. To znači da je ovaj parlament pokazao da za četiri godine mandata može usvojiti tek polovinu zakona iz jednogodišnjeg plana. Odnosno, za realizaciju obaveza u nivou četverogodišnjeg mandatnog plana, Parlamentu bi trebalo preko 30 godina i da bi ono što su trebali uraditi do 2014. godine stigao uraditi tek 2042. godine", rekla je Lejla Deronja Suljić koja je pratila rad ove institucije.

Kasnilo se s usvajanjem budžeta dok nisu stigli pritisci od MMF-a. Ukupni rezultati rada Parlamenta FBiH lošiji su od rezultata Parlamenta u prošlom mandatu. Aktuelni saziv bilježi pad od 20 posto u realizaciji mjera i 10 posto u realizaciji zakona. Poslanici su od 1140 dana koliko je prošlo do objave rezultata općih izbora 2010. do 31. augusta ove godine, poslanici Predstavničkog doma su na sjednicama proveli svega 117 dana, a Doma naroda samo 78. Više je ostalo zakona u proceduri nego što je usvojeno (od 329 iz procedure usvojeno 143). Poslanik Tokić Husein iz SDP-a jedini je poslanik koji nije postavio niti jedno poslaničko pitanje, pokrenuo inicijativu, podnio amandman, predložio zakon ili diskutovao. U Domu narodu glavni neradnici su Mukadesa Anadolac (NHI), Milenko Bandur (HDZ 1990) i Janja Ivić (SDP BiH).

Podsjetimo, za svoj nerad parlamentarci dobijaju plaće u rasponu od 2.500 do 3.500 KM, paušal od 630, topli obrok, naknadu za odvojeni život koja je u prosjeku 500 KM, naknada za smještaj u iznosu od 150 KM mjesečno, a imaju i pravo na naknadu putnih troškova i četiri vikend posjete porodici.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Članovi Vlade FBiH vrijeđaju građane

Nova Federalna vlada 2010. godine obećavala je mnogo, a malo realizovala. Prema broju nerealizovanih mjera, Vladi bi trebalo još pola mandata da realizuje četiri godišnja programa rada. Mnogo vremena potrošeno je na stranačke sukobe, te bavljenje kadrovskom politikom, odnosno razrješenjima i imenovanjima na funkcije u različitim institucijama, upravnim i nadzornim odborima.

"Krajnje je vrijem da se povede javna rasprava i zakonski precizno reguliše koje su to funkcije, odnosno radna mjesta 'politička', da se ograniči njihov broj u skladu sa evropskim standardima, a da se na sva druga mjesta u državi dolazi na osnovu znanja, stručnosti i referenci u radu, a ne na osnovu stranačke pripadnosti, odanosti li rodbinskih veza", rekao je Deni Telić iz CCI-a.

Dug Federacije tokom mandata aktuelne Vlade porastao je za 621 milion KM. Novac nije ulagan u razvoj i privredu, već u javnu potrošnju, odnosno kupovinu socijalnog mira.

"Vlada FBiH i Parlament su imali izuzetno lošu saradnju. Vlada je utvrdila 248 različitih zakona od kojih je samo 120 prošlo potpunu parlamentarnu proceduru. Apsurdno je to da su prijedlozi Vlade odbijani u instituciji u kojoj sjedi parlamentarna većina stranke koja čini većinu i u Vladi. Također, Vlada se ponašala poput parlamenta te je konstanto imala poziciju i opoziciju", naglasio je Telić.

Vlada FBiH se vrlo malo bavila problemima građana: nezaposlenosti, korupcijom, nedovoljno dobrim zdravstvom, penzionom i socijalnom politikom, problemima mladih, nerentabilnosti javnih preduzeća, manjkom poslovnih prilika i stranih investicija.

Zbog nerada ispaštaju građani. Broj zaposlenih u mandatu federalne vlasti je povećan za 3.803, ali je broj nezaposlenih povećan za 20.150 osoba.

"Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, od početka mandata aktuelne Vlade, u FBiH se svakog mjeseca 480 novih osoba nađe na spiskovima nezaposlenih. Greške se skupo plaćaju, a plaćaju ih građani, ne političari", naglasila je Behrem Stojanov.