Miroslav Lajčak
0

'Ne ostavljam BiH na cjedilu'

FENA
Visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Miroslav Lajčak izjavio je danas u Sarajevu da je prihvatio ponudu slovačkog premijera Roberta Fica da preuzme dužnost ministra vanjskih poslova Slovačke, kako smo već pisali. Lajčak je u izjavi za bh. javnost rekao slijedeće:

"Ponuđenu funkciju sam prihvatio pod uslovom da moje imenovanje na novo mjesto ne stvori funkcionalni, politički, pravni ili institucionalni vakuum u BiH jer je to moja odgovornost prema vašoj zemlji i taj uslov moj premijer je prihvatio", kazao je Lajčak na konferenciji za novinare.

"Bez obzira na moje buduće imenovanje kontinuitet rada Ureda visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU u BiH će biti osiguran", naglasio je Lajčak.

Dodao je da će u ponedjeljak, 26. januara, biti u Bratislavi kako bi i formalno prihvatio funkciju ministra vanjskih poslova Slovačke nakon čega se vraća u Sarajevo da zajedno sa članovima Vijeća za implementaciju mira i saradnicima u Uredu visokog predstavnika i specijalnog predstavnika EU traže i nađu rješenje koje će osigurati kontinuitet u radu tog ureda.

"Ured ostaje u punom kapacitetu do ispunjavanja prioriteta koje je ispostavilo Vijeće za implementaciju mira i na tome se ništa neće mjenjati", naglasio je Lajčak.

On je dodao da su sa Vijećem za implementaciju mira već započele konsultacije koje se nastavljaju i narednih dana.

O svojoj odluci Lajčak je danas upoznao ambasadore Vijeća za implementaciju mira, Predsjedništvo BiH i predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

-Neki će me optužiti da ostavljam BiH na cjedilu i već sam vidio naslov koji govori da mi je dosta svega, ali nijedno nije istina. Jako sam privržen BiH i tako će biti ubuduće. Čitav mandat sam radio u skladu sa mojom savješću da uradim sve da pomognem BiH u postizanju napretka na evropskom putu", kazao je Lajčak.