HDZ 1990
0

Ne može predsjednik jedne stranke predstavljati narod i državu

FENA
U povodu Zajedničke izjave, dogovorene na sastanku u subotu u Odžaku triju stranačkih lidera - predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, predsjednika SDA Sulejmana Tihića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, reagirao je HDZ 1990 jer smatra da predsjednik jedne stranke ne može odlučivati o najvažnijim pitanjima za jedan narod i državu.

"Za HDZ 1990 neprihvatljivo je monopoliziranje predstavljanja konstitutivnih naroda u osobi predsjednika jedne političke stranke i preuzimanja obveza o najvažnijim pitanjima za narode i državu. Još licemjernije jest naknadno priopćavati javnosti što je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao supotpisnicima Zajedničke izjave, a čega nema u Zajedničkoj izjavi.

Činjenica jest da u dijelu izjave koji se odnosi na ustavnu reformu nema ništa precizirano što se tiče sadržaja ustavnih promjena, vremena u kojem bi se te ustavne promjene trebale desiti, te načela na kojima bi se provele ustavne promjene: struktura i način odlučivanja u institucijama BiH kako bi se osigurala istinska ravnopravnost naroda i građana kao i eksplicitan odnos prema otklonu od dvoentitetskog ustroja BiH, što su temeljne pretpostavke za demokratsku, funkcionalnu i europsku BiH, a što je sama bit Kreševske deklaracije.

Još jednom je pokazano koliko HDZBiH s Draganom Čovićem na čelu ignorira usuglašena stajališta unutar hrvatskog naroda o potrebi korjenitih ustavnih promjena. Ako HDZBiH smatra da BiH treba ostati invalidna dvoentitetska država, što potvrđuje Čovićev pristanak na tekst Zajedničke izjave, onda je to negiranje Kreševske deklaracije.

Čovićev potpis na Zajedničku izjavu potpis je za zadržavanje i legaliziranje postojećeg stanja dvoentitetske podjele BiH između Bošnjaka i Srba, a na trajnu štetu hrvatskog naroda u BiH i BiH u cjelini.

HDZ 1990 čvrsto vjeruje da je vrijeme za istinsku reformu ustava. Ovo vrijeme treba iskoristiti za punu odgovornost ključnih međunarodnih i bh. institucija i predstavnika koja treba rezultirati europskim standardima u ustavnim rješenjima koja će osigurati stabilnu, funkcionalnu i pravednu BiH. Sve ostalo znači ostavljanje trajnog prostora za nestabilnost i trule nagodbe i kompromise, koje u kontinuitetu najviše štete ukupnoj poziciji hrvatskog naroda u BiH", stoji u priopćenju iz HDZ-a 1990.

Inače, u Zajedničkoj izjavi riječ o reformi Ustava BiH, odnosno o njegovu uskalđivanju s Europskom konvecijom o osnovnim ljudskim paravima i slobodama.