"Sekularizam po naški"
0

Ne krši samo Ekonomski fakultet vjerske slobode, krše ih i ostali fakulteti

Piše: Almir Panjeta
Rektorat Univerziteta u Sarajevu
Rektorat Univerziteta u Sarajevu
Prošle sedmice pisali smo o tome kako se studentima katolicima i pravoslavcima na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu krše vjerske slobode zakazivanjem ispita na Uskrs odnosno Vaskrs. Poslije teksta su nam se javili i studenti drugih fakulteta tvrdeći da se susreću sa istim problemom, a na Univerzitetu su nam kazali kako se u Zakonu o visokom obrazovanju KS nigdje ne pominju vjerski blagdani i prava studenata u vezi sa njima.

Kako su nam se prošle sedmice javili samo studenti katolici i pravoslavci s Ekonomskog fakulteta u Sarajevu žaleći se da imaju zakazane ispite za nedjelju i ponedjeljak, u vrijeme katoličkog praznika Uskrsa, odnosno pravoslavnog Vaskrsa, najprije smo u dva teksta reagirali po njihovim pozivima.

Već nakon prvog teksta dobili smo nekoliko mailova i od studenata sa drugih fakulteta koji su u ponedjeljak, 5. aprila, drugi dan Uskrsa, imali zakazane ispite. Kao što smo i obećali, njihove navode smo provjerili, te smo vidjeli da skoro na svim fakultetima za taj zakazivani ispiti.

Javili su nam se i studenti koji su se i ranijih godina žalili i molili da ne izlaze na ispit za Uskrs te pojašnjavali da je taj blagdan uvijek nedjeljom. Dobili smo mail studenta Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu koji je prošle godine poslao mail Studentskoj službi i zamolio ih da pomjere ispit, ali je dobio kratak odgovor gdje mu objašnjavaju da se ispiti ne pomjeraju zbog vjerskih praznika, te mu čestitaju Uskrs.

"Napisali ste da nije praksa da se ispiti pomjeraju zbog vjerskih praznika, i meni je to poznato jer sam još jednom imao ispit na isti praznik, a znam da se neki drugi praznici slave dva odnosno četiri dana u godini. Najveći je problem što to nije regulirano zakonom, pa fakulteti i institucije sami donose odluke koje su najčešće diskriminirajuće", napisao je student u odgovoru zahvalivši se na čestitki za Uskrs "koji će umjesto uz obiteljski stol proslaviti u školi uz papir i olovku".

Uputili smo upit i Univerzitetu u Sarajevu, gdje nam je rečeno kako se u Zakonu o visokom obrazovanju KS nigdje ne pominju vjerski blagdani i prava studenata u vezi sa njima, te da ne postoji ni odredba kojom je zabranjeno zakazivanje ispita u vrijeme vjerskih blagdana, "pa samim tim fakulteti i akademije imaju autonomiju po ovom pitanju".

"Napominjem da Univerzitet zajedno sa fakultetima i akademijama samoinicijativno usvoji Akademski kalendar i to nije zakonska obaveza, ali je želja akademske zajednice da se na što bolji i integrativniji način regulišu pojedina pitanja, a jedno od njih je i ovo o kojem govorimo. Moram istaći da u Rektorat nismo nikada dobili niti jedan prigovor u smislu da su studentima zakazivani ispiti u vrijeme vjerskih blagdana. Čak šta više, prema našim informacijama najveći dio fakulteta i akademija ima te dane neradne. Posebno znamo da menadzment Ekonomskog fakulteta uvažava prava studenata da nemaju nikakve obaveze u dane vjerskih blagdana", kazao nam je sekretar Univerziteta u Sarajevu Zoran Selesković.

TRIVUN: OMBUDSMANI BI TREBALI ZNATI DA JE BiH SEKULARNA

Obratili smo se i dekanu Ekonomskog fakulteta Veljku Trivunu koji nam je kazao kako je ispit koji je bio zakazan za nedjelju na prvi dan Uskrsa pomjeren, ali kako je drugi ispit zakazan za dan poslije i održan. Ispit na koji je Sarajevo-x.com ranije ukazao, slučajno ili ne kao i ovaj od nedjelje, također je pomjeren. Drugi ispiti su uglavnom održani.

"Naš Fakultet jedini upražnjava da pripadnici sve tri konfesije imaju po jedan slobodan dan u dane dva bajramska praznika i dva praznika Božića. Sve ostalo bi izlazilo izvan kruga nekog normalnog oblika ponašanja i obilježavanja vjerskih praznika. Uostalom, koliko je meni poznato mi smo ipak sekularna država.Mislim da bi to Ombdusmani trebali da znaju", kazao je Trivun, aludirajući na izjavu Jasminke Džumhur, ombudsmana BiH za ljudska prava koja nam je kazala kako taj ponedjeljak nije bio zvaničan praznik, ali da se i pored toga svim studentima mora garantirati sloboda vjerskog izražavanja, koja je u ovom slučaju vrlo vjerovatno prekršena.

"Svaka institucija koja onemogući studentima da obilježavaju vjerski praznik na šta imaju pravo, na taj način krši vjerske slobode, a kršenje vjerskih sloboda oblik je diskriminacije. Ukoliko studentima katolicima i pravoslavcima nije ponuđen drugi termin za ispit, onda se radi o kršenju vjerskih sloboda", kazala nam je u izjavi za tekst od prošle sedmice Džumhur.

NISMO SEKULARNI, MALO SMO SEKULARNI

Šta iz ovoga možemo zaključiti? Da je Bosna i Hercegovina sekularna zemlja? Jeste, ali je sekularna onda kada svoj veliki blagdan proslavljaju pripadnici naroda koji su na određenom dijelu u manjini, dok kada je blagdan većine u pitanju, onda taj dan niko ne radi i ne zakazuju se ispiti. Ukoliko taj blagdan "pada" na subotu i nedjelju, normalno je da se ne radi i ponedjeljak. Istovremeno se drugima vaga koji je od nekoliko velikih blagdana bitniji, pa da im se taj dan da slobodno dok za ostale moraju skupa s "većinom" izvršavati svakodnevne obaveze.

BiH zaista po ustrojstvu jeste sekularna država, ali se Ustav istovremeno poziva i na Deklaraciju o ljudskim pravima te druge instrumente ljudskih prava u kojima su sadržane vjerske slobode. Kada bismo to koliko smo sekularni mjerili količinom nepoštivanja vjerskih sloboda onih koji su na određenom dijelu BiH u manjini, onda bismo zaista bili i više nego sekularni. Kada bismo pak to mjerili načinom na koji se vjerski praznici većina proslavljaju, tome dodali miješanje vjerskih vjerodostojnika u politiku i krsne slave institucija u RS kao i same RS, onda bismo vidjeli da smo po tome daleko od sekularne države. Pojednostavljeno: nismo sekularni, malo smo sekularni.