Nedžad Branković o optužnici
0

"Ne komentiram sudske procese"

FENA
Federalni premijer Nedžad Branković izjavio je danas u Sarajevu da ne komentira sudske procese.

On je to rekao u razgovoru s novinarima nakon današnje sjednice Vlade Federacije, upitan za komentar optužnice koju je protiv njega i bivšeg federalnog premijera Edhema Bičakćića podiglo Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, a potvrdio Kantonalni sud Sarajevo.

Branković nije želio komentirati ni pitanje da li će zbog toga podnijeti ostavku i rekao je da je sutra sjednica Predsjedništva Stranke demokratske akcije, nakon čega će se "stvari znati malo bliže".

Rekao je i to da je s obzirom na određene pravne procese bio mišljenja da nije na mjestu da učestvuje u radu Vlade na tački današnjeg dnevnog reda vezano za rad Finansijske policije Federacije BiH u prošloj i ovoj godini.

Jedno od novinarskih pitanja odnosilo se na to zašto Vlada nikad nije realizirala raniju odluku o prijenosu dijela imovine Energopetrola na Terminale FBiH.

  • To pitanja proslijedite resornom ministru i Agenciji za privatizaciju - kazao je Branković.

Vlada je danas razmatrala Program zapošljavanja boračkih populacija koji se odnosi na period do 2014. godine.

  • Nažalost, mi smo danas konstatirali da se tom pitanju do sada nije pristupilo s projektnim rješenjima - kazao je Branković.

Naveo je da je Ministarstvo za boračka pitanja, u saradnji s boračkim organizacijama, napravilo program.

  • Međutim, mi smo ocijenili da zaključci koji su bili ponuđeni Vladi na usvajanje nisu adekvatni i dali smo novi rok Ministarstvu za boračka pitanja da sa svim resornim ministarstvima preciznije definiraju obaveze ministarstava kada je u pitanju zapošljavanje boračke populacije, a posebno pitanje iznalaska sredstava kako bi se poticalo zapošljavanje boraca - rekao je premijer.

Naglasio je da je kvalifikaciona struktura nezaposlenih demobiliziranih boraca nepovoljna, što otežava njihovo zapošljavanje.

  • Mi smo ipak sistemski pristupili rješavanju tog problema i nadam se da će novi zaključci biti konkretniji i dati odgovor koliko možemo stvarno uraditi - kazao je Branković.

Na današnjem dnevnom redu bio je i prijedlog za tri predstavnika Vlade FBiH u Radnu grupu za popis državne imovine.

Branković je rekao da Vlada nije zauzimala stav o pitanju koju državnu imovinu treba popisati, o čemu još nije postignut dogovor na državnom nivou, već će samo delegirati svoje predstavnike.

  • Princip će biti da se popiše imovina za koju se odluče institucije države - kazao je on.

Premijer Branković je najavio da će se na današnjoj sjednici Fiskalnog vijeća razgovorati o okviru koliko će se napraviti ušteda u svim budžetima.

Nakon toga će biti održan zajednički sastanak s Misijom Međunarodnog monetarnog fonda.

  • Mislim da smo u ovoj fazi razgovora pokazali dovoljnu dozu ozbiljnosti da provedemo reforme i smanjimo javnu potrošnju. Nama je veoma važan stand-by aranžman sa MMF-om, jer nam on predstavlja ulaznicu da možemo razgovarati sa ostalim međunarodnim finansijskim institucijama za daljnje faze smanjenja posljedica ekonomske krize. Bez stand-by aranžmana sa MMF-om umanjujemo sebi šanse da možemo praviti kreditne aranžmane sa Svjetskom bankom i drugim međunarodnim finansijskim institucijama - rekao je federalni premijer Nedžad Branković.