BiH
1

Ne jenjavaju požari u Hercegovini, bili ugroženi i životi vatrogasaca

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Požari na području Hercegovine ne jenjavaju već četvrti dan.

Krak požara na teritoriji Mjesne zajednice Ljubomir kod Trebinja tokom protekle noći počeo je da se širi prema Leotaru, a u jednom momentu bio je ugrožen i repetitor.

Zahvaljajući intervenciji vatrogasaca spriječeno je širenje požara na drugu stranu puta, ali zbog velikog dima i izrazito jakog vjetra, i životi vatrogasaca u jednom trenutku su bili ugroženi, javio je RTRS.

Došlo je do gušenja dimom pa je vatrogascima pružena i ljekarska pomoć.

Ipak, od jutros se situacija stišala, a vatrena linija je pomjerena prema trebinjskim brdima.

Požari su i dalje aktivni u ljubomirskim selima, a stotine angažiranih na gašenju vatre i dalje su na terenu.

Danas im se pridružila i Jedinica civilne zaštite Hidroelektrana na Trebišnjici, dok se očekuje i pomoć helikoptera.

Komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Miodrag Batinić potvrdio je da je protekla noć bila teška za vatrogasce, jer je vjetar raspirivao vatru na Leotaru, što je trebalo zaustaviti kako ne bi bila ugrožena brojna sela.

  • Ostala su još tri aktivna požara, a bila su tri do četiri podmetanja požara u gradu. Sada se gasi vatra kod sela Duži, rekao je Batinić.

I iz Civilne zaštite RS-a je potvrđeno da je na području Trebinja protekle noći ugašen požar kod Bihova, dok je rano jutros počelo gašenje vatre u blizini sela Duži.

Ugašen je požar koji se ponovo aktivirao kod sela Kočela, a pod kontrolom je vatra na Ljubomiru kod Pijavica.

Vjetar koji je počeo puhati jučer u popodnevnim satima stvarao je velike probleme vatrogascima, naročito na kraku požara na sjevernim padinama Leotara i na požarištu u rejonu sela Cibrijan, navode iz Civilne zaštite RS-a.

Pod kontrolom je požar koji se tokom noći proširio s teritorije Crne Gore i prešao na područje općine Bileća, kod Donje Vrbice.

Požari u rejonu sela Doluše i Brestica su pod kontrolom, ali se novi požar koji je jučer oko 17 sati izbio u rejonu Brestice, širi prema tamošnjem selu. U gašenju učestvuju vatrogasci Teritorijalne vatrogasne jedinice Bileća i mještani.

Oko 15.30 sati jučer izbio je novi požar na području Šobadine, gdje gori rastinje na teškom i nepristupačnom terenu. Trenutno nema opasnosti za ljude i objekte.

Požar koji je 14. jula izbio u mjestima Gostun i Herceg Kula, općina Novo Goražde, širi se desnom obalom Drine pored starog puta za općinu Čajniče, ali trenutno ne ugrožava ljude i objekte.

Teren je nepristupačan pa je gašenje požara otežano, a dodatni problem predstavljaju minska polja na ovom lokalitetu. S požarišta povremeno dopiru detonacije minsko-eksplozivnih sredstava.

Zbog jakog vjetra ponovo je aktiviran požar u mjestu Gorica, na području između općina Šipovo i Jezero, a gašenje vatrogasnoj jedinici iz Šipova otežava nepristupačan teren.